Europoint – Marconitorens Rotterdam

2
399

Kantoorgebouw Europoint

Europoint – Marconitorens

Europoint, ook wel Marconitorens genoemd, bestaat drie kantoortorens van 95 meter hoog die zijn gebouwd in 1975 aan het Marconiplein in Rotterdam. Het ontwerp is van het in hoogbouw gespecialiseerde Amerikaanse architectenbureau van L. Skidmore, N.A. Owings en J.O. Merill (SOM) uit Chicago. Samen met het naastgelegen Marconihuis (1965) vormen ze het Europointcomplex. Van 1976 tot 2015 waren in twee torens de gemeentediensten Stadsontwikkeling en Gemeentewerken gevestigd tot zij naar het gebouw De Rotterdam op de Wilhelminapier verhuisden.

Architectuur Europointtorens

De drie 95 meter hoge Europoint torens tellen 24 verdiepingen en hebben een betonnen constructie. De torens zijn per verdieping naar boven toe enkele centimeters breder, waardoor een perspectivische correctie is aangebracht en de torens een kaarsrechte indruk maken. De drie torens zijn op advies van Welstand Rotterdam niet strak in het gelid geplaatst, maar ten opzichte van elkaar verschoven. De Vliesgevels zijn simpel van karakter en lijken rechtstreeks ontsproten aan de bekende architect Ludwig Mies van der Rohe’s slogan “Less is More”

Europoint Rotterdam

Geschiedenis Europoint

In 1965 realiseerde de NV Handelmaatschappij v/h Overbeek & Co aan het Marconiplein een kantoorgebouw, het Marconihuis. Hierna wilde Overbeek in samenwerking met een Engelse projectontwikkelaar nog drie verhuurbare kantoorgebouwen realiseren. Directeur Irmer was een liefhebber van de typisch Amerikaanse architectuur van Mies van der Rohe en Skidmore, Owings and Merrill (SOM) en benaderde laatstgenoemde. SOM was begin jaren zeventig het grootste Amerikaanse architectenbureau met duizend medewerkers in vijf vestigingen. In 1968 had het bureau een ontwerp voor een wereldhandelscentrum in de Leuvehaven gemaakt. De Europointtorens lijken verdacht veel op de WHC-torens, wat aanleiding was voor de ironische uitleg van de afkorting SOM: same old model. De drie torens kregen de benaming Europoint. Het Overbeekhuis werd Europoint I; de eigenlijke Europointtorens werden Europoint II, III en IV.

Nieuwe bestemming

Tijdens de bouw van Europoint II en III stortte de onroerend goed markt in en de torens stonden enige tijd leeg. Tot veler verrassing besloot de gemeente in 1976 tot aankoop van de torens voor 131 miljoen gulden om er de Diensten Stadsontwikkeling en Gemeentewerken te vestigen. Nieuwbouw van een Stadstimmerhuis kwam daardoor te vervallen. De derde toren werd in opdracht van het OGEM-concern gebouwd. Tussen de twee gemeentelijke torens werd in 1978 een verbindende bebouwing met entree en kantine gebouwd naar ontwerp van J. Bister, C. van Strien en L. Wessels van Gemeentewerken. SOM ontwierp wel de parkeergarage. Na de geruchtmakende ineenstorting van OGEM betrok een verzekeringsmaatschappij de derde toren. Sinds 2004 is deze in gebruik bij de Hogeschool Rotterdam

Projectgegevens

Naam: Europoint
Status: Gerealiseerd
Locatie: Maconiplein
Deelgebied: Delfshaven
Type: Kantoorgebouw
Architect: L. Skidmore, N.A. Owings en J.O. Merill (SOM)
Opdracht:
Realisatie: 1975
Hoogte: 95 meter

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Europoint 51.913304, 4.432744 Europoint - Marconitorens

2 REACTIES

  1. In EP III (Toren B) was van 1977 tot de verhuizing in 2001 naar de Wilhelminapier het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam gehuisvest.

  2. In het artikel is sprake van de diensten Gemeentewerken en Stadsontwikkeling. Dit is feitelijk onjuist. In EP III en (even) in een deel van EP IV was gemeentewerken gevestigd, dat bestond uit de sectoren Ingenieuwsbureau, Buitenruimte, Bijzondere diensten en stafafdelingen. In EP II waren de dienst Stadsontwikkeling + Volkshuisvesting (dS+V) en het Ontwikkelingsbedrijf (OBR) gevestigd. Pas veel later, na de Museumpark affaire, werden deze diensten omgevormd: OBR, dS+V en Ingenieursbureau werden samengevoegd tot Stadsontwikkeling. Buitenruimte en Bijzondere Diensten gingen deel uitmaken van Stadsbeheer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in