Art Deco

De internationale stroming Art Deco kreeg zijn naam door een grote tentoonstelling in 1925 in Parijs met de naam: de Exposition des Arts Decoratifs et Industriels Modernes. Deze vormgeving speelde tussen de twee wereldoorlogen een grote rol. Deco geeft aan dat het gaat om het decoratieve aspect en de toepassing van ornamenten.

Art Déco kwam voort uit een reactie op de Art Nouveau of Jugendstil.

 

Kenmerken Art Deco

  • Vormgeving: strak en eenvoudig, geometrische patronen, strenge verticale lijnen.
  • Kleuren: rood, zwart en zilver, abstractie en fel helder kleurgebruik.
  • Toepassing: van glimmend metaal, glas en plastics als decoratie welke door uitvindingen van nieuwe machines.
  • Gebruikte materialen: vooral chroom, bakeliet, gepolijste steen en glas.

Tijdsperiode

ca. 1910 – 1940

Architecten

In de architectuur vormde de Art Deco vaak een element binnen een andere architectuurstroming. In Nederland werd de Art Deco vaak gebruikt in combinatie met de Amsterdamse School.

Art Deco in Rotterdam

In Rotterdam is het vooral de architect Willem Kromhout die Art Deco in zijn vormgeving heeft toegepast. Een ander voorbeeld is het Atlantic Huis van architect Buskens. Ook de architect Sybold van Ravensteyn (1889 – 1983) heeft in zijn ontwerp van de Diergaarde Blijdorp Art Deco-achtige vormgeving gebruikt.

Herontwikkeling Crooswijkseweg start in 2024

0
Het nieuwe stadsblok Tamboer II (tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat) in Rotterdam Crooswijk omvat twee deelprojecten met twee supermarkten, een parkeergarage...

Havenkwartier opgeleverd

Nieuwbouw in Rotterdam