Architecten Rotterdam

3
40572

Al vanaf midden negentiende eeuw zijn architecten betrokken bij de ontwikkeling van Rotterdam van provinciestad tot de stad met internationale uitstraling en de modernste architectuur van Nederland.

Lijst: Architecten met bouwwerken in Rotterdam

I

Uitgelicht: Rotterdamse architecten

Architecten in Rotterdam 1850-1940

Van 1850 tot 1940 zijn architecten o.a. bezig om goede woonruimte te ontwerpen voor alle arbeiders die nodig zijn bij de grote haven uitbreidingen. Architecten die met vooruitstrevende ontwerpen hierin een grote rol in hebben gespeeld zijn Michel Brinkman (Justus van Effencomplex), J.J.P. Oud (o.a. Kiefhoek) en Willem van Tijen met baanbrekende ontwerpen in hoogbouw voor arbeiders. Het architectenbureau Brinkman en van der Vlugt ontwerpt in de stijl van het Nieuwe Bouwen o.a. de Van Nellefabriek (werelderfgoed) en De Kuip.

Architecten in de wederopbouw van Rotterdam

Na het bombardement van 1940 wordt de wederopbouw van Rotterdam voortvarend opgepakt. De broers Kraaijvanger zijn de architecten die het meest ontwerpen in de binnenstad van Rotterdam. Architect Hugh Maaskant ontwerpt een groot aantal wederopbouw iconen zoals het Groothandelsgebouw, Het Hilton hotel en de Euromast. Het nieuwe centrum krijgt vorm met De Lijnbaan van Van den Broek en Bakema. Het bureau groeit uit tot het grootste architectenbureau van Nederland. Het nieuwe centrum van Rotterdam wordt gevormd in deze periode. Rotterdam is de stad met de meeste wederopbouw monumenten.

Architecten in periode 1970-1990

Eind jaren zeventig begin jaren tachtig is er een hoogbouw en kantoren stop in het centrum van Rotterdam. Er worden kleinschalige woonprojecten gestart om de kilte uit de stad te drijven zoals rond de Oude Haven en de kubuswoningen van Piet Blom. Ook is het de periode van stadsvernieuwingsprojecten van o.a. Mecanoo. De Rotterdamse architecten Wim Quist, Jan Hoogstad en Carel Weeber ontwerpen diverse beeldbepalende gebouwen in het herlevend modernisme.

De Rotterdamse architect Rem Koolhaas vestigt zich met de Office for Metropolitain Architecture (OMA) eind jaren zeventig in Rotterdam. Koolhaas heeft zich ontwikkeld tot de meest invloedrijke en internationaal gelauwerde hedendaagse Nederlandse architect.

Architecten 1990 – heden

Tegenwoordig presenteert Rotterdam zich als de architectuurstad van Nederland. De hoogbouw in het centrum en op de Wilhelminapier, architectuur iconen de Erasmusbrug van Ben van Berkel, de Kunsthal en De Rotterdam van Rem Koolhaas en de Markthal van MVRDV zijn belangrijke toeristische attracties die Rotterdam weer op de internationale kaart hebben gezet. Hiernaast zijn veel woningbouw projecten in Rotterdam gestart om het bewonersaantal in het centrum te vergroten. Klunder Architecten, KCAP en Mei Architecten zijn belangrijke Rotterdamse architecten in deze ontwikkeling.

3 REACTIES

 1. Wij hebben twee projecten in Rotterdam
  1 De Magistraat aan de Henegouwerlaan
  2 Bloemenkiosk aan de Van Beethovensingel
  architect:
  Architecten en Consultants A&C
  groet,
  Ton van Hoorn

  >>overigens staat Arons en Gelauff in het overzicht met 0 projecten?

  • Hallo Van Bergpr, de lijst is zeker niet volledig. De komende tijd worden nieuwe architecten en projecten toegevoegd. Bedankt in ieder geval voor je reactie.

Reacties zijn gesloten.