Boijmans van Beuningen – versobert verbouwingsplan Mecanoo goedgekeurd

2
10624

Het ambitieuze verbouwing- en nieuwbouwplan van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is financieel niet haalbaar. Het College van B&W heeft het plan versoberd nadat ook in mei 2021 al aanpassingen werden voorgesteld. Dit maakte de gemeente Rotterdam, eigenaar van het Museum, op 30 november 2021 bekend.

Verbouwingsplan 2021 museum Boijmans van Beuningen Rotterdam – Mecanoo

Paviljoen hedendaagse kunst, kantoren en kenniscentrum geschrapt

Het plan voor een nieuw paviljoen voor hedendaagse kunst met een restaurant, op een aangrenzend parkeerterrein van de Welgelegen Groep gaat niet door. Ook het plan voor kantoren in aangrenzende, historische villa’s aan de Westersingel 97-102 van de Welgelegen Groep is komen te vervallen. Een beoogd kenniscentrum met onder meer een bibliotheek en archief is eveneens geschrapt.

De heropende gesprekken over de koop, huur of erfpacht van het terrein en opstallen aan de Westersingel van De Welgelegen Groep van vastgoedbedrijf van multimiljonair Michel Perridon leverden niets op.

Het Museum Boijmans wordt nu zo gerenoveerd dat een paviljoen voor moderne kunst later alsnog te realiseren is, mocht er dan wel financiering zijn. 

Ambitie blijft gehandhaaft

De vernieuwing en verbetering van de entree, bezoekersfaciliteiten en tentoonstellingsmogelijkheden met een betere verbinding tussen stad, museum en Museumpark uit het eerdere ambitieplan blijven gehandhaafd. De totale kosten zijn nu geraamd op 223 miljoen euro, plus 10 miljoen euro voor aanpassing van het Museumpark. 

Dit plan bestaat uit renovatie en restauratie, het in ere herstellen van de bouwdelen Van der Steur en Bodon en de realisatie van een volwaardig logistiek centrum ‘Belvedère’ dat vanaf Westzeedijk ondergronds door het Museumpark loopt. Aan de Museumparkstraat komt een uitnodigende en toegankelijke entree en de routing door het gebouw en de verbinding met het Museumpark worden verbeterd.

De geplande heropening is opnieuw iets verder opgeschoven van eind 2028 naar de eerste helft van 2029, waarmee museum Boijmans in totaal tien jaar dicht is. Het verwachte bezoekersaantal is eveneens versoberd, van 500.000 naar 350.000.

Uitbreidingen Henket (1991) en Robbrecht en Daem (2003) worden verwijderd

De twee laatste uitbreidingen, het paviljoen van Henket (1991) en de uitbouw van architecten Robbrecht en Daem (2003) worden verwijderd. Het paviljoen van Henket verspert het zicht op de museumtuin en het paviljoen is niet goed om te bouwen tot volwaardige expositieruimte. Na demontage en verplaatsing wordt de museumtuin groter en weer verbonden met het Boijmans en met het monument van G.J. de Jongh.

Mecanoo wil de aanbouw van architecten Robbrecht en Daem slopen om aan de voorzijde een nieuwe entree te maken en de oudere gebouwdelen van architecten Bodon weer bloot te leggen. De routing door het gebouw is met deze aanbouw buitengewoon ingewikkeld. De tentoonstelling zalen zijn ongelukkige ruimtes en de aanbouw bleek indertijd ook technisch slecht uitgevoerd te zijn. De Belgische architecten hebben eerder al een gerechtelijke procedure aangekondigd. 

Uitbreidingsplan aangepast Boijmans in mei 2021

Het ontwerp van de verbouwing en uitbreiding van museum Boijmans van Beuningen is flink gewijzigd maakte gemeente Rotterdam bekend op 26 mei 2021. De ontwerpvisie van architectenbureau Mecanoo uit juni 2020 is uitgewerkt en aangepast na de stevige kritiek die hierop ontstond door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Commissie voor Welstand en Monumenten. De toch al hoge kosten zijn met 35 miljoen euro gestegen tot 259 miljoen euro. Museum Boijmans Van Beuningen zou al voor zeven lange jaren dichtgaan, maar dat wordt met het huidige plan negen jaar: de beoogde heropening verschuift naar november 2028. 

Een moderne, witte toren en een speelse uitbouw aan de voorzijde van het museum zijn daarom geschrapt. Zo moet het Tentoonstellingsgebouw van Alexander Bodon (1972) beter in het zicht komen te liggen. De transportingang voor de kunst wordt verplaatst naar de Westzeedijk en als ondergrondse tunnel aangelegd. Een wandelpassage die het museum verbindt met een nieuw paviljoen in het Museumpark met een restaurant is gebleven.

Uitbreidingsplan 2020 Boijmans van Beuningen van Mecanoo architecten

Het Museum Boijmans van Beuningen wordt verbouwd en uitgebreid met een nieuwe entree, een publiek toegankelijke passage en een nieuw Parkpaviljoen. Op donderdag 4 juni 2020 presenteerde Francine Houben van Mecanoo architecten haar visie op de vernieuwing en renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen aan de gemeenteraad van Rotterdam.

Het oorspronkelijke museumgebouw Boijmans van Beuningen van stadsarchitect Ad van der Steur (1935) en de latere uitbreiding van Sandor Bodon (1972), beide rijksmonumenten, worden gerestaureerd en worden door een passage met de nieuwe vleugel van Mecanoo verbonden. Het nieuwe museum wordt openen waar het nu te veel naar binnen is gekeerd. Vanaf een nieuwe entree aan de Museumparkstraat en nieuwbouw op de hoek van de Westersingel komt een transparante publiek toegankelijke passage die tussen de gebouwen door slingert, naar het nieuwe tentoonstellingspaviljoen en de museumtuin.

Boijmans uitbreiding Mecanoo passage

Nieuwe gratis toegankelijke passage

In de visie van Mecanoo wordt de nieuwe publiek toegankelijke transparante passage de ‘verbinder’ tussen de huidige rijksmonumenten, de museumtuin en het nieuwe Parkpaviljoen. De passage begint op de hoek van Westersingel en Museumpark met een gebouw voor een kenniscentrum, groepsruimten en ruimte voor evenementen in de vorm van een bescheiden toren. Deze biedt tegenwicht aan de andere kant van de straat gelegen Arminiuskerk.

Boijmans uitbreiding Mecanoo entree

De toren gaat trapsgewijs over in een royale entree en een lage promenade. Deze nieuwe entree komt tussen de bouwdelen van Van der Steur en Bodon in, met de museumwinkel en een grand café, wellicht verdiept aangelegd.  Daarna slingert de promenade zich tussen beide rijksmonumenten door naar de museumtuin, om uit te komen bij het nieuwe paviljoen met een expositiezaal, een educatieve ruimte en een restaurant.

Nieuwe Parkpaviljoen

Het nieuwe Parkpaviljoen van Mecanoo architecten komt op de huidige parkeerplaats achter de villa’s met nummers 97 tot en met 102 aan de Westersingel. Met de eigenaren van de twee villa’s zijn gesprekken gaande om hier een entree naar het Museumpark te maken en om het kantoorgedeelte van het museum daarin onder te brengen.

Boijmans uitbreiding Mecanoo Museumpark

Nieuwe verbinding Westersingel

De visie van Mecanoo op het Boijmans geeft niet alleen een impuls aan de op te knappen museumtuin maar ook om van het Museumpark een echt stadspark te maken. Door de nieuwe Mecanoo-passage en een nieuwe ingang vanaf de Westersingel ontstaan nieuwe wandelroutes waarmee de culturele instellingen in en rond het park beter worden verbonden.

Meer info over de visie is hier te vinden.

Verbouwing 2019-2026

Museum Boijmans van Beuningen is sinds mei 2019 gesloten en zal pas in 2026 de deuren weer openen als de verbouwing is afgerond. De Rotterdamse gemeenteraad is akkoord gegaan met een verbouwbudget van 169 miljoen euro. Voor dat geld wordt het gebouw asbestveilig gemaakt en verduurzaamd. Om een museum te krijgen dat kan wedijveren met andere grote musea in binnen- en buitenland, is nog eens 55 miljoen euro extra nodig. Externe financiers moeten dit geld bij elkaar brengen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in