Uitbreiding Boijmans van Beuningen door Mecanoo

2
2392

Het Museum Boijmans van Beuningen wordt verbouwd en uitgebreid met een nieuwe entree, een publiek toegankelijke passage en een nieuw Parkpaviljoen. Op donderdag 4 juni 2020 presenteerde Francine Houben van Mecanoo architecten haar visie op de vernieuwing en renovatie van Museum Boijmans Van Beuningen aan de gemeenteraad van Rotterdam.

Nieuwbouw Mecanoo

Het oorspronkelijke museumgebouw van stadsarchitect Ad van der Steur (1935) en de latere uitbreiding van Sandor Bodon (1972), beide rijksmonumenten, worden gerestaureerd en worden door een passage met de nieuwe vleugel van Mecanoo verbonden. Het nieuwe museum wordt openen waar het nu te veel naar binnen is gekeerd. Vanaf een nieuwe entree aan de Museumparkstraat en nieuwbouw op de hoek van de Westersingel komt een transparante publiek toegankelijke passage die tussen de gebouwen door slingert, naar het nieuwe tentoonstellingspaviljoen en de museumtuin.

Boijmans uitbreiding Mecanoo passage

Nieuwe gratis toegankelijke passage

In de visie van Mecanoo wordt de nieuwe publiek toegankelijke transparante passage de ‘verbinder’ tussen de huidige rijksmonumenten, de museumtuin en het nieuwe Parkpaviljoen. De passage begint op de hoek van Westersingel en Museumpark met een gebouw voor een kenniscentrum, groepsruimten en ruimte voor evenementen in de vorm van een bescheiden toren. Deze biedt tegenwicht aan de andere kant van de straat gelegen Arminiuskerk.

Boijmans uitbreiding Mecanoo entree

De toren gaat trapsgewijs over in een royale entree en een lage promenade. Deze nieuwe entree komt tussen de bouwdelen van Van der Steur en Bodon in, met de museumwinkel en een grand café, wellicht verdiept aangelegd.  Daarna slingert de promenade zich tussen beide rijksmonumenten door naar de museumtuin, om uit te komen bij het nieuwe paviljoen met een expositiezaal, een educatieve ruimte en een restaurant.

Uitbreidingen 1991 en 2003 verwijderd

De twee laatste uitbreidingen, het paviljoen van Henket (1991) en de uitbouw van architecten Robbrecht en Daem (2003) worden verwijderd. Het paviljoen van Henket verspert het zicht op de museumtuin. Na demontage en verplaatsing wordt de museumtuin groter en weer verbonden met het Boijmans en met het monument van G.J. de Jongh. Door de aanbouw van Robbrecht en Daem is de gehele uitbouw van Bodon ingepakt en verstopt hiermee werd ook de routing buitengewoon ingewikkeld. De tentoonstelling zalen zijn ongelukkige ruimtes en de aanbouw bleek indertijd ook technisch slecht uitgevoerd te zijn.

Nieuwe Parkpaviljoen

Het nieuwe Parkpaviljoen van Mecanoo architecten komt op de huidige parkeerplaats achter de villa’s met nummers 97 tot en met 102 aan de Westersingel. Met de eigenaren van de twee villa’s zijn gesprekken gaande om hier een entree naar het Museumpark te maken en om het kantoorgedeelte van het museum daarin onder te brengen.

Boijmans uitbreiding Mecanoo Museumpark

Nieuwe verbinding Westersingel

De visie van Mecanoo op het Boijmans geeft niet alleen een impuls aan de op te knappen museumtuin maar ook om van het Museumpark een echt stadspark te maken. Door de nieuwe Mecanoo-passage en een nieuwe ingang vanaf de Westersingel ontstaan nieuwe wandelroutes waarmee de culturele instellingen in en rond het park beter worden verbonden.

Meer info over de visie is hier te vinden.

Verbouwing 2019-2026

Museum Boijmans van Beuningen is sinds mei 2019 gesloten en zal pas in 2026 de deuren weer openen als de verbouwing is afgerond. De Rotterdamse gemeenteraad is akkoord gegaan met een verbouwbudget van 169 miljoen euro. Voor dat geld wordt het gebouw asbestveilig gemaakt en verduurzaamd. Om een museum te krijgen dat kan wedijveren met andere grote musea in binnen- en buitenland, is nog eens 55 miljoen euro extra nodig. Externe financiers moeten dit geld bij elkaar brengen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here