Home Monumenten in Rotterdam

Monumenten in Rotterdam

Monumenten in Rotterdam. Rotterdam telt 1010 beschermde monumenten, 622 Rijksmonumenten en 388 Gemeentelijke monumenten (maart 2014). Verder zijn er 8 beschermde stadsgezichten. Rotterdam heeft relatief veel jonge monumenten.

Van Nellefabriek Rotterdam

Top monumenten in Rotterdam

Sinds 21 juni 2014 heeft de Van Nellefabriek in Rotterdam de status van UNESCO Werelderfgoed. Nederland heeft er een werelds icoon bij.

Rotterdam heeft al een langere tijd een goede naam op het gebied van architectuur. Een groot aantal van deze architectonische hoogstandjes uit dit recente verleden hebben een monumentenstatus. De historie van Rotterdam als hoogbouwstad begint met de bouw van Het Witte Huis in 1898. In de jaren twintig van vorige eeuw oogstte de woningprojecten De Kiefhoek van J.J.P. Oud en het Justus van Effenblok in Spangen van Michiel Brinkman internationaal veel lof. In de jaren twintig en dertig werd Rotterdam de bakermat van Het Nieuwe Bouwen met de Van Nellefabriek van Brinkman en van der Vlugt als absolute hoogtepunt. Het Sonneveldhuis is ontworpen door dezelfde architecten. In die tijd experimenteerde Willem van Tijen met de eerste hoogbouw voor arbeiders wat resulteerde in de Bergpolderflat. Na de 2e Wereld Oorlog werd er met veel bewondering gekeken naar de wederopbouw van Rotterdam. Het Groothandelsgebouw van architect Hugh Maaskant vertegenwoordigd de aanvang en is er een blijvend symbool hiervan.

Rijksmonumenten in Rotterdam

Overzicht van alle rijksmonumenten in Rotterdam.

Gemeentelijke monumenten in Rotterdam

Overzicht van gemeentelijke monumenten Rotterdam

Beschermde stadsgezichten Rotterdam

Rotterdam kent ook 8 beschermde stadsgezichten. Dit zijn historisch Delfshaven, Kralingen midden, Scheepvaartkwartier en het Noordereiland. In 2014 zijn Vreewijk, Heemraadssingel-Mathenesserlaan, de wijken Bergpolder en Blijdorp en de zeven singels van het Waterproject aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Groothandelsgebouw uitgelichtWederopbouw monumenten

In Rotterdam zijn 26 gebouwen uit de wederopbouwjaren 1940 – 1965 aangewezen als Rijksmonument (van de 187 monumenten in Nederland). De lijst van 26 wederopbouw monumenten vertelt het verhaal van de veelzijdige geschiedenis, economie, cultuur en architectuur van het vroeg naoorlogs Rotterdam.

 

 

Lijst met oudste gebouwen in Rotterdam

In de lijst met oudste gebouwen van Rotterdam komen 20 rijksmonumenten voor die ouder zijn dan het jaar 1700. Veel van deze monumenten staan in geannexeerde gemeenten, tegenwoordig deelgemeenten zoals Delfshaven, Hillegersberg en Overschie. De vijf oudste gebouwen van Rotterdam zijn kerken uit de periode ca. 1300 – 1500.

Top 100 lijst Nederlandse monumenten

In de Top 100 lijst van Nederlandse monumenten die is opgesteld door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn vier monumenten uit Rotterdam opgenomen.
Van Nellefabriek
De Kiefhoek
Het Witte huis
Justus van Effenblok

Wanneer een monument ? 

Een rijksmonument is een gebouw, watermassa, terrein of ander object dat tot 2012 tenminste vijftig jaar oud moest zijn (sinds 2012  is deze eis vervallen) en van nationaal belang is vanwege de schoonheid, betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Dit is vastgelegd in de Monumentenwet 1988. Een object dat aan deze criteria voldoet, is echter pas een beschermd monument als het op het monumentenregister staat.

Gemeentelijke monumenten zijn monumenten van lokaal belang, waarvoor overigens de leeftijdsgrens van vijftig jaar niet bestaat.

Meer lezen over monumenten in Rotterdam

Rotterdam in de wederopbouw
Fotoboek met een selectie van veelal onbekend fotomateriaal van het dagelijks leven in de stad tijdens jaren 1945-1970

Monumenten van de wederopbouw
Het 288 pagina’s dikke overzichtswerk met alle nieuwe rijksmonumenten uit de Wederopbouw periode.

Rotterdam Woont
De atlas van de Rotterdamse woningbouw van 1840 – 2015. Het rijk geïllustreerde boek documenteert meer dan 150 woonprojecten.

Herontwikkeling Crooswijkseweg start in 2024

0
Het nieuwe stadsblok Tamboer II (tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat) in Rotterdam Crooswijk omvat twee deelprojecten met twee supermarkten, een parkeergarage...

Havenkwartier opgeleverd

Nieuwbouw in Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in