Schiekadeblok herontwikkeling

3
9508

Het Schiekadeblok dat globaal tussen het Hofplein en het Centraal Station ligt is een van de belangrijkste ontwikkellocaties in het Rotterdam Central District (RCD). In de komende jaren wordt het huidige bouwblok herontwikkeld tot een gebied waar kan worden gewerkt, gewoond en waar men kan goed verblijven (horeca, recreatie). Hiervoor is herontwikkeling van bestaande panden en nieuwbouw in de vorm van hoogbouw nodig.

Schiekadeblok herontwikkeling

Op 28 november 2018 werd door Stadsontwikkeling aan de gemeentebestuur een ontwikkelvoorstel voor het Schiekadeblok gepresenteerd gebaseerd op 5 ambities:

 • Een toekomstbestendige toevoeging aan de binnenstad:
 • Behoud en herontwikkeling van een deel van de cultuurhistorisch waardevolle
  panden (m.n. aan de Delftsestraat);
 • Toevoeging van nieuwe bebouwing aan de noordzijde van het gebied, met
  een grote component wonen;
 • Toevoeging van een kwalitatief verblijfsgebied;
 • Toevoeging van een informele voetgangersverbinding met het Pompenburg
  als opvolger van de Luchtsingel.

In 2017 is voor dit gebied al een stedenbouwkundig model gemaakt met behoud van een deel van de bestaande bebouwing, nieuwbouw langs het spoor en de inrichting van een groen binnenterrein. Het huidige voorstel sluit hier in hoofdlijnen op aan.

Huidige culturele hotspot een plek?

In de afgelopen jaren is in de tijdelijke situatie, met kleine ingrepen en veel initiatieven van
particulieren, een creatief, innovatief, rauw en cultureel milieu ontstaan. Het Schieblock is uitgegroeid tot een commercieel verhuurde, creatieve hub met als eyecatcher “Op Het Dak”, een brasserie met een bijzondere daktuin die veel publiek trekt. Verder hebben horecaondernemingen als Biergarten, BAR en Annabel hun sporen verdiend in het Rotterdamse uitgaansleven. Poppodium Annabel heeft haar plek verworven in het Rotterdamse netwerk van hedendaagse muziek en poppodia.

Op het moment voert RebelGroup een onafhankelijk onderzoek uit naar het
maatschappelijk belang en de economische betekenis van de creatieve bedrijven en andere functies in het Schiekadeblok voor RCD en de stad.

Behoud van huidige bebouwing

De huidige bebouwing van het Schiekadeblok is een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. De pandsgewijze opbouw met een paar unieke panden van architecten Huig Maaskant (Broekman pand) en J.J.P Oud (Esveha gebouw) zijn van bijzondere waarde. In het voorstel worden de meeste panden aan de Delftsestraat behouden en worden herontwikkeld t.b.v. publieke functies en werkruimtes voor creatieve en innovatieve bedrijven. Aan de zijde van het Delftseplein wordt renovatie van het karakteristieke Broekman pand gecombineerd met nieuwbouw ter plaatse van het huidige Perron-pand.

Schiekadeblok nieuwbouw en hoogbouw

Het uitgangspunt is dat de grootste nieuwbouwvolumes gerealiseerd worden aan de noordzijde van het gebied, langs de Schiestraat. Aan de Schiekade kan dit tot 200 meter. Deze volumes krijgen een gemengde opzet met een levendige plint, daarboven een aantal lagen kantoren of voorzieningen, waarboven torens komen van verschillende hoogte. Dergelijke gemengde complexen worden ook uitgewerkt voor Weenapoint fase 3 en het Delftseplein.

In het gepresenteerde ontwikkelvoorstel wordt gesproken over ongeveer 350 tot 400 woningen extra woningen met de nadruk op het hoger segment en het topsegment.

Brede gebiedsontwikkeling

De herontwikkeling van het Schiekadeblok staat niet op zichzelf. Direct aansluitend zullen de komende jaren ook Katshoek, het Zomerhofkwartier (ZoHo) en het gebied Nieuw Pompenburg worden ontwikkeld. Hier ligt de potentie om een programma van circa 300.000 m2 oppervlakte te realiseren.

Pompenburg ZoHo Schiekadeblok

 

3 REACTIES

 1. HOOP…
  Ik hoop dat men aan de Schiekade daadwerkelijk een toren gaat bouwen van 200 meter hoog anders blijven we om diverse redenen steken bij die eeuwige 150 meter alsof we nog te weinig durf en moed hebben om hierboven uit te torenen. Als dit gerealiseerd wordt, is de Zalmhaventoren tenminste niet de enige 200 meter toren en krijgt het een broertje of zusje bij. Zorg er wel voor dat er een “kroon” en geen plat dak komt om het geheel meer allure te geven. Een “Skybar” op die hoogte zou passend kunnen zijn. Rotterdam heeft de ambitie om, hoe bescheiden ook, eens echt boven het maaiveld uit te komen met hoogbouw waar men elders in de wereld al niet meer vreemd van opkijkt en men in Nederland nog pas in de kinderschoenen staat ! Woningen, horeca, kantoren, maak er een levendige mix van, dat komt dit stukje Rotterdam alleen maar ten goede…!

 2. er wordt gesproken over een toren van ongeveer 150 m voor het schiekadeblok…en daarnaast lagere .
  jammer dat het niet hoger kan, waarschijnlijk door klagers uit de provenierswijk vanwege teveel schaduwwerking bij zulke hoge torens.

  rotterdam is echt toe aan+/- een toren van minimaal 250 meter, zelfs in gothenborg en Stockholm zweden kan het waar voorheen nouwelijks 100 plussers stonden

 3. Jeroen, Nederland heeft te veel last van het zogenaamde Calimero effect en daarom blijft men hier liever op onkruidhoogte bouwen terwijl de `sky the limit`is. SAAI, OERSAAIE Hoogbouw en dan maar vragen waar al die woningen en kantoren in met name de Randstad gebouwd moeten worden kiest men toch weer liever voor het …maaiveld niveau. Misschien zijn wij beiden de weinige eenlingen die hier anders over denken…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here