De Stijl

In 1917 verschijnt het eerste nummer van het maandblad “De Stijl”. Het blad begint als spreekbuis van drie schilders, twee architecten, een beeldhouwer en een schrijver in Nederland. Initiatiefnemer is Theo van Doesburg. Stijl-lid van het eerste uur is de architect J.J.P. Oud. Hij verlaat echter in 1922 de Stijl omdat hij zich niet meer met de ideeën kan verenigen. Piet Mondriaan lid van De Stijl schildert in de principes van De Stijl. Hij blijft de strakke lijnen en het kleur gebruik tot het einde trouw. Een ander lid is de meubelmaker en architect Gerrit Rietveld. Zijn beroemde Rietveld – Schroderhuis is geheel in de traditie van de Stijl.

 

Kenmerken De Stijl

  • Vormgeving: rechte lijnen en hoeken
  • Kleuren: drie primaire kleuren rood, geel, blauw en drie niet primaire kleuren; wit, zwart, grijs
  • Toepassing:
  • Gebruikte materialen:

Tijdsperiode

ca. 1915 – 1935

Architecten

Architecten J.J.P. (Bob) Oud en Gerrit Rietveld zijn de twee architecten vanaf het begin bij de stroming van De Stijl zijn betrokken geweest.

De Stijl in Rotterdam

Architect J.J.P. Oud was in het begin van zijn loopbaan in dienst van de gemeente waarin hij voornamelijk sociale woningbouw projecten realiseerde. In die rol kon hij moeilijk zijn ideeën van De Stijl kwijt. Het bekendste voorbeeld is De Kiefhoek waarin Stijl elementen zijn terug te vinden. Het beste voorbeeld van De Stijl in Rotterdam is Cafe De Unie dat helaas is verwoest bij het bombardement maar in 1986 is gerecontrctueerd.

Herontwikkeling Crooswijkseweg start in 2024

0
Het nieuwe stadsblok Tamboer II (tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat) in Rotterdam Crooswijk omvat twee deelprojecten met twee supermarkten, een parkeergarage...

Havenkwartier opgeleverd

Nieuwbouw in Rotterdam