Canon van het Rotterdamse verleden

0
2770

Sinds de ‘Canon van Nederland’ in 2006 verscheen zijn er vele andere canons uitgekomen. Op 20 oktober 2011 wordt de Rotterdamse canon gepresenteerd: Geschiedenis van Rotterdam – De canon van het Rotterdams verleden.

Ontwikkeling van Rotterdam
De Rotterdamse canon vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de stad Rotterdam in de vorm van vijftig onderwerpen. Door de gekozen opzet onderscheidt de canon zich van andere boeken die de geschiedenis van Rotterdam vaak chronologisch beschrijven. De canon gaat uit van zeven  thema’s die de geschiedenis van Rotterdam kenmerken zoals: Stad in Aanwas (groei van de stad), Breken en bouwen (bouw en architectuur), Hierdoor tot hooger’ (cultuur), Made in Rotterdam, Rotterdam en de wereld en Habitat Rotterdam (wonen in Rotterdam). Binnen de thema’s zijn de onderwerpen chronologisch gerangschikt.

Geschiedenis en architectuur
Wie van geschiedenis, stedebouw en architectuur houdt is dit boek een aanrader. In het thema ‘stad in aanwas’ staat de stedebouwkundige / geografische groei van Rotterdam centraal. Het thema breken en bouwen vertelt het verhaal over de Rotterdamse bouwactiviteiten in de periode 1650-1800 en 1918-1940, de afbraak en vernieuwing in de periode ca. 1850 , de wederopbouw van de stad en de haven 1945-1975 en Rotterdam architectuurstad.

Gemeentearchief
De Geschiedenis van Rotterdam is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen in samenwerking met het Gemeentearchief Rotterdam en de Rotterdamse Musea. De schrijvers zijn allen werkzaam bij het Gemeentearchief Rotterdam. Het boek van 200 pagina’s is zeer rijk geillustreerd met beeldmateriaal uit het Gemeentearchief. Naast tips om verder te lezen over bepaalde onderwerpen worden ook er-op-uit tips gegeven voor wie de Rotterdamse geschiedenis in het huidige Rotterdam wil terug zien.

Els van den Bent, Wilma van Giersbergen en René Spork,
Geschiedenis van Rotterdam, De canon van het Rotterdams verleden,
Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, genaaid gebonden,
ISBN 978.90.5730.762.1,
Prijs € 29,95; vanaf 1 juli 2012  € 34,50.

Op donderdag middag 20 oktober 2011 wordt om 15.00 uur het boek Geschiedenis van Rotterdam – De canon van het Rotterdams verleden officieel gepresenteerd bij het Gemeentearchief Rotterdam. Wethouder Korrie Louwes van Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie neemt het eerste exemplaar in ontvangst.
Op vrijdag 21 oktober is het publiek om 20.00 uur welkom bij Checkpoint Geschiedenis in Arminius, de Rotterdamse canon staat die avond centraal. Uitnodiging >

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in