CPO Hooidrift Rotterdam

8
10736

CPO Hooidrift
Nieuwbouw Hooidrift Rotterdam

In het Nieuwe Westen van Rotterdam, aan de Hooidrift wordt op een braakliggend terrein een rij nieuwe stadswoningen gebouwd. CPO Hooidrift bestaat uit 12 grondgebonden woningen en twee bovenwoningen boven een kleine parkeergarage. Het ontwerp van de woningen is van Sub Office uit Rotterdam. Architectenburo Biq Stadsontwerp werkte het ontwerp uit en begeleid de uitvoering. De bouw is gestart op 18 maart 2016. Op 15 september 2016 werd het hoogste punt gevierd. Begin 2017 worden de eerste woningen opgeleverd.

CPO Hooidrift

Het plan van de vereniging van opdrachtgevers (CPO) is om verschillende woningtypes te ontwikkelen als alternatief voor de seriematige woningbouw. Uitgangspunt hierbij is om de charme van de 19e eeuwse bebouwing uit het Nieuwe Westen te combineren met het praktische en energiezuinige van nieuwbouw.

Zestien toekomstige bewoners nemen initiatief 

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject.  In CPO Hooidrift hebben 16 bewoners zelf de grond van de gemeente gekocht. De helft van de kopers is zelf architect. Zij ontwikkelen zelf de plattegronden van de woningen. Architectenbureau SUBoffice ontwerpt daarbij de gevels en zorgt voor de uitwerking, aanbesteding en omgevingsvergunning in samenwerking met Urbannerdam, een adviesburo voor CPO.

CPO Hooidrift

De voorgevel van het project is in één keer ontworpen. Deze gevel maakt de diversiteit van de verschillende woningtypes zichtbaar, en tegelijk zoekt ze wat betreft ritmiek en ornament aansluiting bij het 19e eeuwse straatbeeld.

19e eeuwse bebouwing aan de Hooidrift

De Hooidrift is een verbindingsstraat tussen de Mathenesserlaan en de Heemraadsingel. Hier werd twaalf jaar geleden een huizenblok gesloopt met het plan nieuwbouw te bouwen. Deze nieuwbouw kwam niet, sindsdien lag de grond braak. De straat kent een gevarieerde bebouwing: deels werkelijk pandsgewijs en deels kleine series van zes tot negen woningen, kortom een straat waarin zowel iets van collectiviteit als individualiteit herkenbaar is.

CPO Hooidrift

Het relatief ondiep braakliggende stuk grond aan de Hooidrift maakt  het aantrekkelijk om ondiepe maar brede huizen te bouwen en extra brede tuinen. Dit geeft mogelijkheden voor het ontwikkelen van nieuwe woningtypes, die ten opzichte van het reguliere rijhuis een andere relatie aangaan met buiten: met de publieke ruimte van de straat, maar ook met de private achtertuin.

Foto’s maart 2014

Hooidrift Rotterdam

Hooidrift Rotterdam

Projectgegevens

Naam: CPO Hooidrift
Status: In uitvoering
Lokatie: Hooidrift
Deelgemeente: Delfshaven – Nieuw Westen
Categorie: Woningbouw
Architect: SUB Office
Opdrachtgever: CPO Hooidrift
Start bouw: 2015
Realisatie: 2017
Programma: 
16 woningen, 2 appartementen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

CPO Hooidrift 51.913428, 4.449871 CPO Hooidrift woningen

Foto’s CPO Hooidrift

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”cpohooidrift”]

8 REACTIES

 1. Goededag,

  Ik zou graag willen weten of het huur woningen betreft. Zo ja zou ik graag in aanmerking willen komen.

  Mvg,
  Julia Monteiro

 2. Goedemiddag,

  Voor een opdracht op mijn opleiding (bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam) moet ik een bouwwerk volgen dat september 2015 start en in 2016 gerealiseerd wordt. Mij leek dit het perfecte project en ik zou graag meer informatie willen over het bouwproces. Is dit mogelijk?

  Met vriendelijke groet,

  Zora van Rooij

 3. Goedemiddag,
  Graag wil ik weten of alle percelen van dit project (CPO Hooidrift) reeds zijn verkocht en/of de te bouwen woningen nog in de verkoop komen.
  Met vriendelijke groet,
  C.C. Antonio

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in