De Admiraal

0
6197

De Admiraal

De Admiraal woon- en kantoorgebouw

Het gebouwencomplex De Admiraal tussen de Admiraliteitskade en de Oostzeedijk in Rotterdam is gebouwd in 2003 naar het ontwerp van Frits van Dongen van de Architecten Cie. De Admiraal, dat bijna compleet bouwblok beslaat, vormt de overgang tussen de historische bebouwing en de gerealiseerde grootschalige woon- en bedrijfsgebouwen uit de wederopbouw en de jaren negentig.

Kantoren en 78 meter hoge woontoren

De Admiraal bevat woningen en kantoorruimte. De 82 woningen bevinden zich met name in de 78 meter hoge woontoren die twee appartementen per verdieping en één top appartement bevat. In het laagbouwdeel aan de Oostzeedijk dat aansluit op de historische architectuur is het kantoor voor de deelgemeente Kralingen gevestigd. Boven het kantoor bevinden zich maisonnettes. Aan de Admiraliteitskade zijn bouwmassa’s grootschaliger. Hier bevindt zich de woontoren en het kantoorgedeelte van verzekeringsbedrijf AON dat aansluit op het naastgelegen voormalige kantoorgebouw De Admiraliteit van Deloitte dat in 2015 is herbestemd tot woongebouw.  

De Admiraal

Uniforme uitstraling gevel

Het gebouw De Admiraal bevat een parkeergarage met 412 parkeerplaatsen op zes lagen in het midden van het complex; van 6,20 meter onder het maaiveld tot 7 meter erboven. Het dak van de parkeergarage is een binnentuin. Het gebouw heeft één uniforme uitstraling door het gebruik van robuuste donkere baksteen. Het is verwant aan de woongebouwen van Van Dongen aan de Landtong op de Kop van Zuid. Wel is er veel variatie in de gevels aangebracht door verschillende raamvormen, enkele glazen serregevels, uitsparingen in de kopgevels van de woontoren, verschillende metselverbanden en door de plaats van de ramen ten opzichte van de gevel: de ene keer liggen de ramen op de gevel en de andere keer in het vlak van de gevel. De gevel van het kantoorgedeelte van AON is voorzien van smalle verticale ramen en verticaal gelijmde bakstenen.

Projectgegevens

Naam: De Admiraal
Status: Gerealiseerd
Adres: Admiraliteitskade, Oostzeedijk
Deelgemeente: Kralingen
Categorie: Woningbouw
Architect: Frits van Dongen (Architecten Cie)
Opdrachtgever: HD Projecten b.v.
Start bouw: 2000
Realisatie bouw: 2003
Programma: 82 woningen, 21.000 m2 kantoren, 400 m2 bedrijfsruimte, 412 parkeerplaatsen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Admiraal 51.921880, 4.501731 De Admiraal