De Fabriek in Delfshaven

0
4565

Eind januari 2013 werd de Fabriek in Delfshaven officieel geopend. Het markante fabriekje aan de Schie in Delfshaven is door Mei Architecten getransformeerd tot een verzamelgebouw voor kleine bedrijven en zelfstandige ondernemers. In november en december 2012 zijn al een groot aantal huurders in de nieuwe werkruimte getrokken.

De Fabriek Delfshaven smal

In totaal zijn er maximaal 36 units voor ondernemers te huur in het gebouw. Dit zijn stuk voor stuk eigen, afsluitbare werkplekken. In de fabriek komen naast kleine bedrijfjes en freelancers ook een aantal maatschappelijke bedrijfjes zoals het Wereldse Pannenkoekenrestaurant Plunzz, balletschool Evites Kids, Yogastudio Yolga en Tal van Dansen.

Het ontwerp van Mei Architecten
In het ontwerp van Mei Architecten staat het behoud van de nog reeds aanwezige esthetische, cultuurhistorische en constructieve kwaliteit centraal. Het ingestorte en vervallen gebied is vervangen door een atrium dat zo ruimtelijke, (licht, lucht en ruimte) en programmatische kwaliteit toevoegt. Het atrium vormt het ‘Hart’ van het gebouw als een ontmoetingsplaats voor de ondernemers met onder andere collectieve voorzieningen als zithoeken, vergaderplaatsen en pantry’s. De bedrijfsunits verzamelen zich rondom een gelijkvloers atrium en maken gebruik van de karakteristieke gevelopeningen die rondom behouden blijven.

De Fabriek in Delfshaven is eigendom van Havensteder, de ontwikkeling wordt in samenwerking met Lingotto uitgevoerd.

Geschiedenis
Het fabriekscomplex van de voormalige ‘Roeloff’s uitstoomingsinrichting, stoomververij en chemische wasserij NV’ aan de Mathenesserdijk in Delfshaven is in verschillende bouwfases gerealiseerd. Roeloff’s vestigde zich in 1892 op de locatie, en met name vanaf 1926 werd de fabriek sterk uitgebreid. De fabriek maakt deel uit van historisch Delfshaven, dat in 1991 werd aangewezen als Beschermd Stadsgezicht. Het fabriekscomplex met zijn schoorsteen is een beeldbepalend element aan de Schie, prominent in beeld vanaf de Lage Erfbrug.

Projectinformatie

Naam:
Status:
Locatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Website
De Fabriek van Delfshaven
Gerealiseerd
Mathenesserdijk 410-422
Delfshaven
Kantoren
Mei Architecten
Havensteder
december 2009
januari 2013
De Fabriek
[mappress mapid=”144″]

 

 Foto’s De Fabriek in Delfshaven

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”fabriekdelfshaven”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in