Delftsche Poort – stadspoort Rotterdam

0
12156

Hofplein en Delftse Poort

Delftsche Poort Rotterdam

De Delftsche Poort, de voormalige stadspoort in Rotterdam, is gebouwd aan het Hofplein in de periode van 1768-1773 naar een ontwerp van architect Pieter de Swart. Tot 1940 is de natuurstenen stadspoort hét icoon van Rotterdam. In 1939 werd besloten de poort door het toegenomen verkeer te verplaatsen. Maar door het bombardement van 14 mei 1940 werd de Delftsche Poort zo ernstig beschadigd, dat deze in zijn geheel moest worden afgebroken.

Meer gesloopte gebouwen in Rotterdam >

Het neoclassicistische bouwwerk was de derde poort op de plek aan de Kolk en het Hofplein. Ooit had Rotterdam tien stadspoorten, maar sinds 1856 was de Delftse Poort de enige overgeblevene. Het natuurstenen bouwwerk werd vooral geroemd vanwege de rijkelijk versierde gevels. De ligging van de poort aan de noordzijde van de Kolk gaf het geheel een pittoreske aanblik.

Hofplein Luchtfoto

Luchtfoto: De Delftsche Poort aan het Hofplein in Rotterdam voor 1940. Het opvallende halfronde gebouw is cafe restaurant Loos (1908-1940) met erachter Station Hofplein.

Verplaatsing en sloop van de Delftsche Poort

De Delftse Poort met de rijk versierde gevels werd als een van de meest indrukwekkende Rotterdamse monumenten beschouwd. Toch werd het bouwsel in de loop van de twintigste eeuw steeds meer als een obstakel voor het stedelijke wegverkeer gezien. In 1938 nam de gemeenteraad een plan van stadsarchitect Witteveen aan voor reconstructie van het Hofplein. Consequentie van dit plan was dat de Delftse Poort verplaatst moest worden. Verrollen was kostbaar en risicovol. Daarom besloot men de poort, die de monumentstatus had, af te breken en te herbouwen op de nieuwe locatie. Tussen 18 februari en 20 mei 1939 werd de poort gesloopt. Op 26 augustus 1939 werd de eerste steen gelegd voor de herbouw. Bij het bombardement was de poort half afgebouwd. De ontbrekende delen lagen genummerd klaar. In 1941 werd besloten de poort niet te herbouwen en het halve bouwwerk te slopen. Een deel van de beelden van de Delftse Poort belandden bij Museum Boijmans.

Stalen reconstructie Delftse Poort

Vijftig jaar later werd er op nagenoeg de oorspronkelijke plaats van de Delftse poort aan het Pompenburg een reconstructie in staal opgericht, ontworpen door de kunstenaar Cor Kraat. Rond de poort zijn enkele restanten opgesteld van de gebeeldhouwde ornamenten die de oorspronkelijke poort sierden.

Kantoorgebouw Delftse Poort

In 1991 werd het gebouw Delftse Poort in het centrum van Rotterdam gebouwd. Dit kantoorgebouw van Nationale Nederlanden, ontworpen door Abe Bonnema was tot mei 2009 het hoogste kantoorgebouw en de hoogste wolkenkrabber van Nederland. Het gebouw van spiegelglas is honderdeenenvijftig meter hoog en heeft eenenveertig verdiepingen.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Gesloopt:
Delftsche Poort
Gesloopt
Hofplein
Centrum
Stadspoort
Pieter de Zwart

1768
1773
1941

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Delftsche Poort 51.924097, 4.480252 Delftsche Poortgesloopt

 

Foto’s Delftsche Poort

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”DelftschePoort”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in