Drievriendenstraat monumentenstatus

0
3947

De woningen en de school aan de Drievriendenstraat en Drievriendendwarsstraat tussen het Weena en de West Kruiskade blijven waarschijnlijk behouden voor Rotterdam. Woensdag 21 maart 2012 adviseerde de Commissie van Welstand en Monumenten om de 19e eeuwse arbeidershuisjes als gemeentelijk monument aan te wijzen. Vorig jaar werd er nog een sloopvergunning af gegeven.

Nieuwbouw
Eigenaar wooncorporatie Woonstad wilde de 33 woningen vervangen door nieuwbouw omdat het huizenblok verouderd is en renovatie te duur is. Het plan dat omgedoopt was tot ‘Drievriendenhof’ voorziet in elf eengezinswoningen en zes appartementen. De eengezinswoningen zijn ruime stadswoningen (circa 130 m2) met een kleine tuin en de mogelijkheid om een dakterras te realiseren.

Monumentele waarde
Volgens de Cultuurhistorische Verkenning Oude Westen gaat het om een uniek stukje stad, niet alleen vanwege zijn ouderdom, maar ook door zijn stedenbouwkundige en architectonische karakteristiek die een kleine honderd jaar lang kenmerkend voor deze buurt was. Het huizenblok is zo bijzonder geworden omdat vergelijkbare complexen in de afgelopen decennia zijn gesloopt. Het is daardoor één van de weinig overgebleven bouwblokken in Rotterdam dat nog laat zien hoe de armste arbeiders in het eind van de 19e eeuw werden gehuisvest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in