Dutch Windwheel stap dichter bij

3
18913

Dutch Windwheel Rotterdam

Dutch Windwheel, nieuw Rotterdam’s icoon

Het Dutch Windwheel moet een multifunctioneel duurzaam icoon in Rotterdam worden. Het 160 meter hoge gebouw krijgt een bijzondere ring vorm. Aan de buitenzijde draaien 36 cabines rond als toeristische attractie, erbinnen zijn appartementen, een hotel met en een uitzichtpunt voorzien. Het is de bedoeling dat de Windwheel in 2025 wordt gerealiseerd in het voormalige havengebied Merwe-Vierhavens in Rotterdam West.

DutchWindwheel-pano-economisch

Initiatiefnemers

Halverwege 2015 presenteerden de Rotterdamse bedrijven BLOC, architectenbureau DoepelStrijkers en Meysters het plan voor de Dutch Windwheel. Om het innovatieve bouwproject Dutch Windwheel verder te kunnen ontwikkelen ondertekenden in juni 2017 minister van Economische Zaken Henk Kamp, gedeputeerde provincie Zuid-Holland Adri Bom-Lemstra en wethouder Economie Maarten Struijvenberg van een Green Deal in het WTC in Rotterdam.

Het innovatieprogramma voor de Dutch Windwheel is een belangrijke basis voor de ontwikkeling van dit Rotterdamse icoon. Het doel is om de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen drastisch te vergroten met behulp van technologie en een radicaal ontwerp. Daaraan wordt inmiddels gewerkt door een innovatieconsortium bestaande uit Arup, Koninklijke BAM Groep, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, Evides, Siemens, SPIE en TNO.

Dutch windwheele Rotterdam uitzicht

Aangepast ontwerp 2017

Sinds de eerste presentatie in 2015 heeft het ronde bouwwerk met windgat de nodige wijzigingen ondergaan. In juni 2017 werden de aanpassingen in het ontwerp gepresenteerd. De hoogte is van 174 naar 160 meter teruggebracht en de hoofddraagconstructie bestaat niet langer uit twee ringen. Dat heeft niet alleen te maken met de benodigde hoeveelheid staal, maar ook met de turbulentie die de buitenste ring zou veroorzaken. In het nieuwe schetsontwerp heeft het Windwheel een kleiner en hoger gelegen gat.

De aangepast vorm vereenvoudigt de constructie. Het Windwheel kan tot op de hoogte van het windgat worden uitgevoerd als twee woontorentjes. Nieuw is ook de klimaatgevel. Die wordt voor 50 procent uitgerust met zonnepanelen. Een brede spouw van ongeveer 2,5 meter speelt een rol in de ventilatie van het gebouw (circa 80.000 m2 bvo). In de spouw is ruimte voor loggia’s en binnentuintjes.

Projectgegevens

Naam: Dutch Windwheel
Status: In ontwikkeling
Locatie: Merwe- Vierhavens
Deelgebied: Nieuw Mathenesse
Type: Attractie, woningen, hotel
Architect: DoepelStrijkers, Arup
Opdrachtgever:
Start: n.n.b.
Realisatie: 2025
Hoogte: 160 meter

Project: website

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Dutch Windwheel 51.903613, 4.419937 Dutch Windwheel

3 REACTIES

  1. Waar is dit plan gebleven? Wat is dit voor onzin? Iets moois verzinnen en 4 jaar later is er geen begin gemaakt? We horen er nooit meer iets over.

    Waarom is het stil rond dit prachtige project? Waarom mooie dingen beloven en niet nakomen?

    Ik heb geen vertrouwen meer in degenen die dit project zouden realiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in