Erasmusbrug Rotterdam

0
36856

De Rotterdam uitzicht Erasmusbrug

Erasmusbrug Rotterdam

De Erasmusbrug in Rotterdam is sinds de opening in 1996 het nieuwe beeldmerk van Rotterdam. De Erasmusbrug is een 800 meter lange hangbrug met één schuine 139 meter hoge stalen pyloon met een knik erin. Het ontwerp is van architect Ben Berkel van UN Studio. De brug verbindt het centrum van Rotterdam met het nieuwe stadsdeel de Kop van Zuid. Bij de hoge ambities en uitstraling van dit gebied hoorde ook een brug met een uitstraling. De Erasmusbrug behoort tot de top 10 van moderne architectuur in Rotterdam.

Architectuur Erasmusbrug

In tegenstelling tot de andere maasbruggen in Rotterdam is bij de Erasmusbrug de vormgeving als uitgangspunt genomen. Daarna is onderzocht of de verschillende ontwerpen technisch uitvoerbaar waren. De Erasmusbrug is een mooi samenstel tussen kunst en techniek. Beeldbepalend voor de brug is de geknikte stalen pyloon van 139 meter hoogte die in twee delen aan weerszijde van het wegdek uitloopt. Vanuit de pyloon lopen twee keer zestien tuikabels naar het brugdek. Twee dikke tuikabels verankeren de pyloon aan de achterzijde. Het ontwerp van de Erasmusbrug kan gerekend worden tot de architectuurstijl Supermodernisme.

Meer architectuur in Rotterdam

Erasmusbrug en Wilhelminapier

Gelijk met het ontwerp van de brug zijn ook de ruimten onder en naast de brug ontworpen. Van Berkel ontwierp ook het kantoor van de Spido aan de centrumkant. In het bruggenhoofd is het grand café Prachtig gevestigd. Onder de toerit van de brug is een parkeergarage gerealiseerd met 340 parkeerplaatsen. Het brugwachtershuis en een langgerekt panoramaterras aan de zuidzijde zijn ontworpen door Peter Wilson.

In 2016 Erasmusbrug 20 jaar

Omdat de Erasmusbrug in 2016 20 jaar bestaat en Rotterdam 75 wederopbouw viert wordt de brug van 20 maart t/m 31 juli voorzien van reusachtige oranje vlaggen die ook ’s nachts goed te zien zullen zijn. De vlaggen aan de brug vormen een morsecode, bevestigt de organisatie achter ‘Rotterdam viert de Stad’.

De Erasmusbrug in cijfers

Totale lengte van de Erasmusbrug is 802 meter
Lengte tuibrug is 410 meter
Lengte bascule brug is 89 meter
Hoogte van de pyloon van de Erasmusbrug is 139 meter
Hoogste stand bascule klep is 63 meter
Hoogte rijdek is 17 meter
Totaal gewicht van de tuibrug is 6.800 ton
Gewicht van de pyloon is 1.800 ton

 Geschiedenis van de Erasmusbrug

Door de verschuiving van de Rotterdamse haven naar het westen richting de Noordzee lag de Kop van Zuid er troosteloos bij. In 1987 presenteerden Riek Bakker van  Stadsontwikkeling Rotterdam en architect Teun Koolhaas een uitbreidingsplan voor het stadscentrum op de Kop van Zuid. Opvallend element hierin was een nieuwe brug die het huidige centrum verbind met de Kop van Zuid. Op 5 december 1989 presenteerde Gemeentewerken Rotterdam het definitieve programma van eisen. Maarten Struijs architect van gemeentewerken ontwiep de vierstokkenbrug met 2 hoge en 2 lage pylonen waarvan de kosten op € 147 mln. wordt geschat.

Erasmusbrug bouw 2Op initiatief van A. Krijgsman, een externe deskundige bij Gemeentewerken, presenteert architect Ben van Berkel in september 1990 een nieuw idee; een tuibrug met een scheve geknikte pyloon, gemaakt van gewapend beton. Riek Bakker is zeer enthousiast. De kosten van de nieuwe brug worden geschat op € 165 mln, € 18 mln duurder dan de brug van Maarten Struijs. In het najaar 1991 wordt een flinke bruggenstrijd gestreden in Rotterdam. In de gemeenteraadsvergadering van 14 november 1991 kiest de raad met grote meerderheid voor de brug met de meeste uitstraling. Half februari 1992 krijgt de brug een officiële naam: Erasmusbrug.

Opening Erasmusbrug 4 september 1996

De pyloon werd samengesteld in Vlissingen en ging via schip naar Rozenburg waar één van de grootste kraanschepen ter wereld het daar op een achterligger zette.  Onder belangstelling van tienduizend toeschouwers en begeleid door vele schepen kwam op 13 april 1995 de pyloon van de Erasmusbrug op plaats van bestemming. Daarna werd de brug gemonteerd. Op 24 juni 1996 sloot de Erasmusbrug haar brug deel. De officiële opening door Koningin Beatrix volgde op 4 september 1996.

Projectgegevens

Naam: Erasmusbrug
Status: Gerealiseerd
Locatie: Wilhelminakade
Deelgemeente: 
Centrum
Categorie: Brug
Architect: UN Studio – Ben van Berkel
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Hoogte: 
139 meter
Start bouw: 1994
Realisatie: september 1996
Kosten:
165 mln euro

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Erasmusbrug 51.909004, 4.487123 ErasmusbrugUN Studio1996

Foto’s Erasmusbrug

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”erasmusbrug”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in