Essalam moskee – grootste moskee Nederland

0
22181

De Esslam moskee (Essalaam Mosque) met het adres Colosseumweg – Vredesplein in deelgemeente Feijenoord in Rotterdam is de grootste moskee van Nederland. De moskee heeft een oppervlakte van 2600 m2 verdeelt over de begane grond en drie verdiepingen met een gebedsruimte voor 1500 mannen en vrouwen maar ook ruimte voor vele sociale en culturele voorzieningen.

Essalam Moskee

De bouw van het nieuwe gebedshuis duurde van 2003 tot 2010 en is met veel problemen gepaard gegaan waarbij de bouw regelmatig stil viel. De Essalam moskee is op 17 december 2010 in gebruik genomen. Het ontwerp is van architect Wilfried van Winden.

Indeling van de moskee

De Essalam moskee bestaat uit drie aan elkaar geschoven ruimte. Het prominente entreeportaal aan de westkant (bebouwing wijk Feyenoord), de hoofdruimte in het midden en de halfronde mihrab, dit is een gebedsnis die de richting van Mekka aangeeft, aan de zuid-oostzijde (stadionweg). Het dak van midden gedeel bestaat een grote centrale koepel van 25 meter hoog. De twee minaretten aan de zijkanten van de Esslam Moskee zijn 50 meter hoog.

De telt daardoor niveaus. De begane grond heeft een niet-religieuze bestemming en omvat wasruimten voor mannen, een winkel, een keuken en zalen voor gemeenschappelijke activiteiten.

Bouwstijl Essalam moskee

De moskee is gebaseerd op het zogeheten medinaconcept (naar de architectuur van de grote moskee in Medina). De stijl van het ontwerp bouwt voort op de traditie van 15e eeuwse Mamlukse architectuur uit Cairo, maar ook de moderne Jumeira moskee in Dubai is een belangrijke inspiratie bron. De Moskee is bekleed met gekleurde natuurstenen platen en heeft accenten in genuanceerde blauwgrijze steen.

Essalam Moskee

Bouw van Essalam Moskee

De komst van de moskee zorgde in het jaar 2000 al voor veel onrust onder de bewoners van Feijenoord. Voormalig wethouder Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam deed er alles aan het bestuur te overtuigen dat een te pompeus en opzichtig gebouw voor commotie zou zorgen in de wijk. Hij zorgde er voor dat de kleur van de moskee bescheiden zou blijven, maar tegenhouden lukte niet meer. De randvoorwaarden waren door het vorige college al vastgesteld.

De bouw van de moskee die van 2003 t/m 2010 duurde werd ernstig vertraagd. De eerste steen van de Essalam moskee werd in oktober 2003 gelegd. De voorspelling was dat in 2005 de moskee gereed zou zijn. Vertragingen zorgden er voor dat pas in juni 2006 het hoogste punt werd genaderd.

In 2008 dreigde de gemeente Rotterdam de bouwvergunning voor de Essalam moskee in te trekken. De bouw van het gebedshuis lag toen weer twintig weken stil na ruzies tussen het bestuur en geldschieters.

In juni 2009 werden de bouw activiteiten door de aannemers die aan de Essalam moskee werkten gestaakt doordat ze al vier maanden niet betaald waren door de Arabische opdrachtgever in Dubai. Tot begin 2010 werd er niet door gebouwd totdat de gemeente Rotterdam het bestuur van Essalam moskee dreigde de grondruilovereenkomst te ontbinden.

Op 17 december 2010 de Essalam moskee in gebruik genomen.

Projectgegevens

Naam: Essalam Moskee
Status: Gerealiseerd
Lokatie: Colosseumweg 4c
Deelgebied: Feijenoord
Categorie: Religieus gebouw
Architect: Molenaar & van Winden
Opdrachtgever:
Stichting Essalam Moskee
Start bouw: 2003
Realisatie: 2010
Programma:
2.600 m2

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Essalam Moskee 51.898636, 4.513717

Foto’s Essalam Moskee

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”essalammoskee”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in