Fenixloods Landverhuizersmuseum ontwerp MAD Architects

6
5834

Fenixloods II op Katendrecht in Rotterdam wordt getransformeerd tot een Landverhuisersmuseum. Stichting Droom en Daad opent in 2023 een museum om de miljoenen landverhuizers te herdenken die in de negentiende eeuw Europa en Rotterdam achter zich lieten.

Fenix-Rotterdam_MAD_by-SAN

Landverhuizersmuseum

Om het Landverhuizersmuseum mogelijk te maken wordt Fenixloods II hiervoor gerestaureerd door Bureau Polderman en krijgt het een spectaculair publiek toegankelijk uitzichtpunt ontworpen door het Chinese MAD Architects van architect Ma Yansong.

De eerste verdieping van de vernieuwde Fenixloods II wordt ingericht als permanente presentatie waarin het universeel verhaal wordt vertelt van mensen die hun hele hebben en houden in een koffer stopten om een nieuw leven op te bouwen. De benedenverdieping van Fenix II zal ruimte blijven bieden aan culturele voorzieningen, creatieve bedrijven en horeca. Het naastgelegen Fenixloods I wordt herontwikkeld tot appartementen gebouw.

Chinese MAD Architects ontwerp uitzichtpunt

Het Chinese MAD Architects die het spectaculaire uitzichtpunt ontwerpt is onder andere gekozen om de Chinese historie van Katendrecht te herinneren. Katendrecht was één van de oudste Chinatowns van Europa. Rond 1900 opende het eerste Chinese restaurant van Nederland en wellicht van Europa haar deuren op Katendrecht. Naast het platform ontwerpt MAD Architects een ronde theatrale trap en publiek toegankelijk atrium in de loods waarmee het Museum op de eerste verdieping en het uitzichtpunt op het dak kunnen worden bereikt.

 

Samenwerking met Ellis Island

De plek van het nieuwe Landverhuizersmuseum is een historische plek. Vanaf Katendrecht en de Wilhelminapier verlieten miljoenen mensen de Oude Wereld vanaf 1872 – op zoek naar een beter leven, in de eerste plaats via Ellis Island in New York. Het museum op Ellis Island – dat jaarlijks door twee miljoen mensen wordt bezocht – is ook partner geworden van het project, dat verder bestaat uit een samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en het Wereldmuseum.

Fenixloods historische foto

Stichting Droom en Daad

Stichting Droom en Daad is een vermogensfonds dat in 2017 is opgericht door de Rotterdamse miljardairsfamilie Van der Vorm. Deze familie maakte fortuin met onder meer de Holland-Amerikalijn. Droom en Daad staat onder leiding van Rotterdammer Wim Pijbes, voormalig directeur van de Kunsthal en van het Rijksmuseum.

 

6 REACTIES

  1. Het is geweldig om te zien hoe er de laatste jaren gebouwd wordt in Rotterdam. De stad straalt meer en meer trots uit. Dit is weer een mooi voorbeeld.

  2. Een oerrotterdams industrieel gebouw wat wordt omgetoverd tot een 13 in een dozijn gebouw (deze keer met glijbaan). Doodzonde.
    Wat gaat er met de Phoenix Food Factory gebeuren? Dat is wat Katendrecht maakt, en ook extra leven geeft aan de Wilheminapier dat als portaal naar de Phoenix fungeert. Het zal waarschijnlijk verdwijnen, net zoals veel andere unieke Rotterdamse plekken. Dit brengt waarschijnlijk meer geld op..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here