Gasfabriek Feijenoord

0
5238

De gasfabriek op Feijenoord aan het Mallegat werd in 1879 geopend. Het was de eerste gemeentegasfabriek van Rotterdam. In 1968 werd door de ontdekking van de gasbel in Groningen de gasfabrieken in Rotterdam gesloten en grotendeels gesloopt. Tegenwoordig is het terrein het Mallegatpark. Twee bolvormige gaskoepels en de watertoren uit 1910 voor de bedrijfsbrandweer staan er nog steeds.

Mallegatpark

Gasfabrieken in Rotterdam

In 1825 verscheen de eerste steenkolengasfabriek van Nederland aan de Scheepstimmermanslaan bij de Zalmhaven. De fabriek was in handen van de Engelse Imperial Gaz Association te London. Via ijzeren buizen werd het gas naar afnemers getransporteerd. In 1827 brandde de eerste gaslampen bij particulieren en in februari 1843 werd de eerste proef met straatverlichting op gas. In Kralingen werd in 1852 een tweede gasfabriek gebouwd, de Nieuwe Rotterdamsche Gaz Fabriek. Deze werd gefinancierd met Rotterdams kapitaal. Beide fabrieken beconcurreerde elkaar hevig.

De gasfabriek op Feijenoord werd gebouwd in 1879 gebouwd. De gemeente had in 1872 de Rotterdamsche Handelsvereniging van Lodewijk Pincoffs toestemming verleend om Feijenoord te ontwikkelen. Zij verplichtte hem wel voor de straatverlichting te zorgen. Doordat Rotterdam zuid snel groeide is na 1900 is de capaciteit van de gasfabriek een aantal maal vergroot. De fabriek was een van de eerste fabrieken in Europa waar een installatie werd geplaatst voor het maken van gecarburerd watergas.

Mallegat Gasfabriek 1968
Gasfabriek Feijenoord 1968

Mallegatpark

In 1968 werd door de komst van aardgas uit Slochteren de gasfabrieken gesloten en deels gesloopt. Het terrein was vervuild. In 2013 tot 2015 is het terrein door de gemeente Rotterdam gesaneerd om te voorkomen dat de vervuiling zich naar dieper grondwater gaat verspreiden. Tegenwoordig is zijn de bollen onderdeel van het Mallegatpatk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in