Gedempte Zalmhaven – woongebouw

0
6555

Zalmhaven woongebouw 1

Woongebouw Gedempte Zalmhaven 

Het woongebouw Gedempte Zalmhaven vormt de overgang tussen de kleinschalige historische bebouwing van het Scheepvaartkwartier en de grootschalige woon- kantoorgebouwen van het Vasteland en het Willemsplein.  Het 150 meter lange gebouw is ontworpen door architectenbureau DKV. Woongebouw Gedempte Zalmhaven telt 11 verdiepingen met hierin 153 woningen een parkeergarage en bedrijfsruimte. Aan de zuidkant van het gebouw is een klein stadspark aangelegd, het enige groene element in de buurt.

Zalmhaven Rotterdam

De Zalmhaven werd in 1693 gegraven. In de jaren daarna werden de omliggende terreinen uitgegeven voor scheepswerven, houtopslag en houtopslag waaraan nu nog de namen Scheepstimmermanslaan en Houtlaan herinneren. De Zalmhaven wordt in 1993 – 1994 gedempt in verband met de bouw van de Erasmusbrug, waarvan het bruggenhoofd de ingang van de haven afsneed. Bij de demping van de Zalmhaven werden hier twee woningbouwprojecten gepland: de woontorens De Hoge Heren van Wiel Arets aan de voet van de Erasmusbrug en een langgerekt woongebouw van DKV.

Architectuur woongebouw Zalmhaven

De totale hoogte van het woongebouw Gedempte Zalmhaven telt 11 bouwlagen, met een hoofdmassa van 6 lagen en hierop een korter blok, enigszins terug liggend op een sokkel met maisonnette woningen. De verschillende volumes hebben hun eigen materiaalgebruik: baksteen, licht en donker gekleurd beton, hout, aluminium en stukwerk. Dankzij deze opdeling komt het gebouw over als een licht, horizontaal volume dat doet denken aan een schip.

Het woongebouw Gedempte Zalmhaven is ontworpen door architectenbureau DKV uit Rotterdam. Ze ontwiepen het gebouw in de stijl van het neo-modernisme. Meer neo-modernisme in Rotterdam.

Om niet boven de historische panden van de Scheepstimmermanslaan uit te torenen is het gebouw aan deze straat niet hoger dan 5 lagen. De hoek van dit lage blok staat op kolommen, die de rechte rooilijn van het ‘schip’ doorzetten, De afgeschuinde westgevel met vijf woonlagen lange blok volgt de rooilijn aan de Scheepstimmermanslaan. Op de begane grond zijn hier winkels gesitueerd. Aan de noordkant van het gebouw is een parkeergarage van twee verdiepingen.

Het woongebouw telt 153 woningen die sterk verschillen in afmeting en prijs. De woningen hebben allemaal een balkon of terras op het zuiden met uitzicht op het park. De hoger gelegen woningen kijken over de omringende bebouwing heen naar de skyline van de Kop van Zuid. Op de begane grond zijn winkels, bedrijfsruimten en werkwoningen gevestigd.

Meer architectuur in Rotterdam

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Programma:
Gedempte Zalmhaven
gerealiseerd
Gedemte Zalmhaven
Scheepvaartkwartier
Woongebouw
DKV
W.A.M. Daniel, H.F. Kerstens
1994
1996
153 appartementen, parkeren

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Gedempte Zalmhaven 51.910733, 4.478903 Gedempte ZalmhavenWoongebouw

 

Foto’s Woongebouw Gedempte Zalmhaven

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”gedemptezalmhaven”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in