Gemeente Rotterdam geeft goedkeuring aan sloop Zuiderziekenhuis

0
3720

De gemeente Rotterdam heeft het voornemen om akkoord te gaan met de sloop van het monumentale Zuiderziekenhuis (1929-1939) m.u.v. het Poortgebouw terwijl in 2007 nog werd voorgesteld om het hele complex voor te dragen als gemeentelijk monument. De nieuwe eigenaar SWZ van het Zuiderziekenhuis wil het monumentale complex slopen omdat herbestemming niet rendabel is.

Het Maasstadziekenhuis heeft aan de gemeenteZuiderziekenhuis Molenaar 300
Rotterdam gevraagd om akkoord te gaan met de koop- en sloopovereenkomst van het Zuiderziekenhuis en het Claraziekenhuis die onder voorbehoud van deze goedkeuringen is gesloten met de nieuwe eigenaar Sociale Werkzaamheden Zuidholland BV (SWZ) zo blijkt uit een brief van de gemeente. Het college van Rotterdam heeft op 15 oktober 2013 een principe besluit genomen om vóór 1 december 2013 goedkeuring te verlenen onder de voorwaarde dat het Poortgebouw van het Zuiderlocatie behouden blijft.

Monumentaal Zuiderziekenhuis
Het Zuiderziekenhuis heeft voor Rotterdam een bijzondere cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde. Het ontwerp (architect A. van der Steur) en de bouw zijn in de periode 1929 – 1939 tot stand gekomen. Vanwege de bijzondere waarden is in 2007 uitgebreid cultuurhistorisch onderzoek naar het ziekenhuis verricht en is vervolgens voorgesteld om het complex in haar oorspronkelijke hoedanigheid aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Herbestemming uitstekend alternatiefZuiderziekenhuis ontwikkelscenario
De nieuwe eigenaar SWZ is bereid om in te zetten op behoud van het Poortgebouw maar niet op een herontwikkeling van het totale monumentaal waardige ensemble omdat dit volgens SWZ een onrendabele investering van enkele miljoenen vergt. Uit een in oktober uitgevoerd onderzoek door architect Joris Molenaar (renovatie Justus van Effencomplex) i.s.m. ingenieursbureau lOB Dordrecht komt naar voren dat technisch gezien de oorspronkelijke gebouwen van het complex zich goed lijken te lenen voor herbestemming en nieuw gebruik met behoud van de cultuurhistorische karakteristieken. Hiervoor zijn drie ontwikkelscenario’s uitgewerkt.

SWZ zal het Zuiderziekenhuis met alle opstallen overnemen van het Maasstadziekenhuis. De koopprijs voor de Zuiderziekenhuis wordt in “natura” betaald door de sloop van het Clara gebouw door SWZ. Het eigendom van de Clara locatie gaat niet naar SWZ en blijft vooralsnog bij het MZ.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in