Gratis rondleidingen in het Groot Handelsgebouw

2
4063

Op zaterdag 3 en zondag 4 september is het Groot Handelsgebouw in Rotterdam de hele dag open voor het publiek in het kader van de Nationale Monumenten Estafette. Deze estafette wordt georganiseerd door de landelijke Stichting Open Monumentendag, vanwege haar 25-jarig jubileum. In de 25 weken voorafgaand aan de Open Monumentendag op 10 september wordt elke week een feestprogramma georganiseerd in een ander nationaal topmonument.

Het Groothandelsgebouw
Dat de Monumenten Estafette het Groot Handelsgebouw aandoet, is geen verrassing. Het imposante bedrijfsverzamelgebouw aan het Stationsplein geldt als een van de iconen van de Nederlandse wederopbouwarchitectuur. Het door Hugh Maaskant ontworpen gebouw vormde voor veel Rotterdammers een ijkpunt voor hun nieuw te bouwen stad, vanwege het feit dat het lange tijd het enige grote gebouw in de kale vlakte van de Rotterdamse binnenstad was. De eerste paal werd geslagen op 17 mei 1947, tijdens ‘Wederopbouwdag’, zonder dat er op dat moment duidelijkheid was over de financiering, exploitatie en het ontwerp van het gebouw; Kenmerkend voor de manier waarop in Rotterdam de wederopbouw van de stad werd aangepakt. Al tijdens de bouw vestigden zich de eerste bedrijven in het Groot Handelsgebouw, dat op 3 juni 1953 door koningin Juliana officieel werd geopend.

Gratis rondleidingen
Op zaterdag 3 en zondag 4 september worden er tussen 10.00 en 16.00 uur gratis rondleidingen door het Groot Handelsgebouw gegeven. Dat biedt het publiek een unieke mogelijkheid zelf te ervaren hoe groot het bedrijfsverzamelgebouw daadwerkelijk is. Uiteraard kan ook de interne autoroute van 1,7 km. bekeken worden. De rondleidingen starten in de centrale hal van het Groot Handelsgebouw, ingang Stationsplein.

2 REACTIES

 1. Geachte dames en heren,

  Moet men zich opgeven voor de gratis rondleidingen op 3 en 4 september door
  het Groot Handelsgebouw?

  Grrag uw antwoord!

  Hooogachtend,
  F.Meijer

  • Zover ik weet hoeft er niet gereserveerd te worden. Archiguides verzorgt op elk heel uur een rondleiding tussen 10:00 en 16:00 uur. Verzamelen in de centrale hal van het Groothandels gebouw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in