Groothandelsgebouw vecht bouw toren First Rotterdam aan

0
4431

Afgelopen vrijdag 13 april 2012 diende het conflict voor de Raad van State om de bouw van de 120 hoge kantoortoren First Rotterdam. De bouw staat op losse schroeven omdat het naast gelegen Groothandelsgebouw vreest dat door de komst van de toren de leegstand toeneemt. Over twee weken doet de Raad van State uitspraak.

Onderstaand artikel uit de NRC van 14 april 2012.
De bedoeling was om het gebied rond het Rotterdamse Centraal Station de uitstraling te geven van een Europees zakencentrum. Maar of kantoortoren First Rotterdam er ooit komt, is de vraag. Het bouwproject staat op losse schroeven nu de gemeente is verwikkeld in een conflict met het naastgelegen Groot Handelsgebouw. De eigenaar vreest dat de komst van de toren leidt tot meer leegstand. De zaak diende vrijdag bij de Raad van State. De Rotterdamse kantorenmarkt staat zwaar onder druk. Aan het Weena staat 20 procent van de kantoren leeg, blijkt uit gegevens van de Kantorenmonitor. De nood is het hoogst in gebouw Central Plaza, ook vlakbij het station, waar 15.425 vierkante meter niet te verhuren valt. In de hele stad staat 10 procent van de kantoorruimte leeg. „ Het probleem is dat keer op keer nieuwe kantoren worden gebouwd die de rest van de stad leegtrekken , zegt directeur Marius Meurs van het Groot Handelsgebouw. „Met nóg een enorm kantoor erbij wordt dat probleem alleen maar groter.

Impressie First Rotterdam: Architecten Cie en Maarsen Groep

 First Rotterdam, 34.000 vierkante meter groot, maakt deel uit van de vernieuwing van het stationsgebied. De 120 meter hoge toren moet de entree van de binnenstad gaan vormen. Met dit bouwproject hoopt Rotterdam nieuwe bedrijven van buitenaf aan te trekken. Maar de twee kandidaten die zich al hebben gemeld komen uit de stad zelf: advocatenkantoor Nauta Dutilh zit nu op het Weena, vermogensbeheerder Robeco aan de Coolsingel. Meurs: „Het gebouw trekt slechts bestaande huurders uit Rotterdam en vergroot daarmee de problemen. Bedrijven die zich verplaatsen laten meer meters achter dan ze in een nieuw gebouw huren. Dan ben je als gemeente leegstand aan het creëren.Een advocaat van de gemeente vindt leegstand „een probleem van alle tijden ”, en niet zozeer een probleem van de gemeente, maar van de commerciële partijen zelf. Meurs meent dat de gemeente de leegstand bagatelliseert. Het college onderneemt juist verwoede pogingen omleegstand aante pakken, zegt hij. Ondernemers zijn verplicht om kantoorruimte uit de stad weg te halen, voordat zij iets kunnen ontwikkelen in de stad. „Aan de ene kant wil het college leegstand oplossen.Maar aan de andere kant zegt men: het is een probleem van alle tijden en we zetten gewoon nog een nieuwe toren neer. Dat lijkt mij tegenstrijdig beleid.”  Over twee weken doet de Raad van State uitspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in