Herinrichting Kruisplein gereed

4
7162

Kruisplein inrichtingFeestelijke opening Kruisplein

De herinrichting van het Kruisplein in Rotterdam is af. Op 28 november 2015 is de feestelijke musicale opening met de officiële handeling door wethouder Ronald Schneider, bekijk hier het programma. Het Kruisplein is de nieuwe brede wandelpromenade vanaf het in 2014 geopende Rotterdam Centraal naar de binnenstad, ook wel de rode loper genoemd. Samen met de Westersingel moet het Kruisplein de culturele as van Rotterdam worden. Onder het Kruisplein ligt de ondergrondse Kruispleingarage (5 verdiepingen, 760 auto’s) die in november 2013 is opgeleverd. Het nieuwe Kruisplein heeft een brede natuurstenen boulevard gekregen die omringt wordt door een aantal bomenrijen. Hiervoor zijn speciaal gekweekte Y-vormige platanen gebruikt. 

Herinrichting Westkruiskade

Ook de aansluiting op de West-Kruiskade en het Schouwburgplein zijn aangepakt. Door nieuwe verlichting en straatmeubilair in de centrumstijl zorgt het geheel voor een mooie en aantrekkelijke verbinding met de binnenstad. Kruisplein - Westersingel

Op het Kruisplein staan twee paviljoens. In het paviljoen aan de kant van het Stationsplein is het restaurant Salt & Tasty gevestigd en een toegang tot de ondergrondse parkeergarage. Het paviljoen aan de Westersingelzijde is geheel voor toegang naar de ondergrondse parkeergarage.

Woongebouw KruispleinKruisplein woongebouw

In november 2015 is ook van het woongebouw Kruisplein (1985, Mecanoo) de winkel- en horecaruimte in de plint opnieuw ingericht. In februari 2016 opent hier restaurant Ayla (adres Kruisplein 153) van de eigenaren van The Suicide Club en Biergarten. Chefkok Marnix Benschop gaat hier arabische en mediterrane kruiden en specerijen, smaken en bereidingen combineren met nieuwe Europese kooktechnieken. Tot die tijd biedt de plek onderdak aan de pop-up bar / galerie Avenue. Het achterliggende plein aan de Diergaardesingel is ook opnieuw ingericht. Op 28 november 2015 is het kunstwerk Zebra in de Nesten van kunstenaar Herman Lamers onthuld.

Kruisplein en restaurant Salt & Tasty

In maart 2014 werd het eerste deel van het Kruisplein al afgerond waaronder de inrichting van de wandelpromenade en de ingebruikname van het restaurant Salt & Tasty. Het lunch restaurantje met terras zit in het zelfde paviljoentje als de entree van de nieuwe parkeergarage onder het Kruisplein. Schmidt Zeevis levert veel producten aan deze lunchcorner, zie ook het logo op de ruit.

Salt & Tasty Kruisplein

Salt & Tasty Kruisplein

4 REACTIES

 1. Vanuit het CS ernaar toegelopen, en wederom toch ergenis: de parking entree is weer een stedebouwkundige misser die het gehele vergezicht van uit het CS gewoon belemmerd (ook andersom vanuit Westersingel naar het CS) . Dit is zo vreselijk jammer en slecht, want de rest is gewoon wereldklasse. Hoe mooi zou het zijn als je vanuit CS over het Kruisplein en Westersingel/Mauritsweg heen kan turen?

  De rechterwand met het ooit opnieuw ‘beplate’ gedeelte van het oude bouwcentrum gaat hopelijk snel tegen de vlakte. Dat zou een buitengewone kans zijn om de rooilijn op te schuiven (die wand staat teveel naar links gezien vanuit het CS) en er een ‘stadsentree-waardig’ gebouw neer te zetten met levendige funkties onderin. Ergenis ergenis, zelfs zonder wereldbollen.

  • Helemaal gelijk.
   Ze hadden de ingangen ook sumier kunnen houden gezien het alleen voor de garage is bedoeld. Had mooi geweest om een “grande” promenade te hebben zonder gebouwen die het zicht blokkeren van beide kanten. Ach, doe je niks meer aan 🙁

 2. Mooi geworden, hoop alleen niet dat ze die wereldbollen op dat plein gaan neer zetten/leggen verpest het zichtveld allen maar. Station is van zichzelf al een kunstwerk. Bollen voegen dus niets toe. Houd de gemeente wat startgeld over om bv de Coolsingel op te knappen.

  Piet-Jan Hazenoot

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in