Hoogste punt nieuwbouw Erasmus MC gevierd

0
2581

Op donderdag 29 september vieren Erasmus MC en Bouwcombinatie Nieuwbouw Erasmus MC (BAM Utiliteitsbouw en Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten)  het bereiken van het hoogste punt in de nieuwbouw. De nieuwe toren telt 30 verdiepingen en is met 120 meter net iets hoger dan de bestaande (witte) faculteitstoren. Begin 2013 kan de toren in gebruik worden genomen. De totale nieuwbouw van het Erasmus MC duurt nog tot 2017.

Bouwtechniek toren
De hoge toren is gebouwd met behulp van een zogenaamde ‘hijsloods’, een bouwtechniek die nu voor de tweede maal in Nederland is toegepast. Een hijsloods is een soort ‘fabriek’ die bovenop de vierde etage van de kantoortoren werd gebouwd: een platform met overkapping waarbinnen alle werkzaamheden plaatsvonden. Binnen deze loods werden de prefab gevelelementen omhoog gehesen en geplaatst, de liftkernen en schachten opgetrokken en de verdiepingvloeren gestort.

Als de etage klaar was duwde de loods zichzelf als het ware omhoog en kon de volgende etage gebouwd worden. Voordelen van het gebruik van een hijsloods zijn grotere veiligheid voor de medewerkers en minder hinder door weersomstandigheden. Dankzij de constante omstandigheden en een uitgekiend productieproces is het gelukt om per week een etage te bouwen. De hijsloods is inmiddels gedemonteerd met behulp van een grote rupskraan, die met zijn giek 180 meter de lucht in reikt. De afwerking aan de binnenkant van de nieuwe toren is in volle gang. Begin 2013 kan de toren in gebruik worden genomen. Er zullen voornamelijk kantoorfuncties worden gehuisvest. Direct naast de hoge toren is de lagere toren voor laboratoria gerealiseerd.

Start bouwdeel West
Begin 2012 start de bouw van bouwdeel West, waarin patiëntenvoorzieningen zoals poliklinieken, dagbehandeling en verpleegafdelingen een plaats zullen krijgen. In 2017 wordt de gehele nieuwbouw van het Erasmus MC opgeleverd. In totaal omvat de door EGM architecten ontworpen nieuwbouw van het Erasmus MC ca. 185.000 m2 bruto vloeroppervlakte: een nieuwe stadswijk in de binnenstad van Rotterdam.

Bron: Medicalfacts

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in