Inrichtingsplannen Binnenrotte

0
4420

De Gemeente Rotterdam werkt aan een plan om de Binnenrotte in het centrum opnieuw in te richten. Het plein moet een groene verblijfsruimte worden met terrassen en mogelijkheden voor kleine- en grootschalige evenementen. Het Binnenrotteplein is nu op de twee marktdagen in de week een druk overvol plein maar de rest van de week een lege stenige vlakte. In het voorjaar 2013 wordt het definitieve ontwerp bekend gemaakt.

Twee inrichtingsplannen
Nadat in 2011 een programma van eisen was opgesteld werden in augustus 2012 twee inrichtingsplannen gepresenteerd door de gemeente Rotterdam; Eilanden en Boogie Woogie. In beide plannen wordt de Binnenrotte primair ingericht als een prettige ruimte om te verblijven met plaats voor terrassen en meer groen en niet met de markt als belangrijkste functie.

Binnenrotte Boogie Woogie

Het plan Boogie Woogie gaat uit van een robuuste groenstructuur. Het biedt door zijn eenvoud flexibiliteit voor een grote diversiteit aan functies en gebruikers. Het plein wordt in drie plekken onderverdeeld. Het noordelijk deel is het terrassendeel, het middendeel is voor de iets kleinere activiteiten en het zuidelijk deel is de stadsarena.

Binnenrotte eilanden in de Rotte

In het model Eiland in de Rotte ‘stroomt’ de verharding als water om de eilanden heen. De eilanden hebben verschillende vormen en formaten. Het zijn groene zones die kunnen worden gebruikt als zitplek, terras of als speelplek voor kinderen.

Reacties op de plannen
Veel mensen hebben gereageerd op de nieuwe plannen voor de Binnenrotte. De uitkomst is dat er niet een duidelijke voorkeur voor een van de modellen werd aangegeven. Boogie Woogie werd veelal als strak, ‘Rotterdams’ en robuust ervaren maar ook als te weinig vernieuwend of zelfs saai. Het Eilandenmodel kreeg als commentaar dat het wel vernieuwend is, het springt in het oog, maar ook werd wel gewaarschuwd voor verrommeling en het vele onderhoud. Voor de gemeente is de conclusie duidelijk, beide modellen hebben goede punten maar ook nog zwakke kanten die opgelost moeten worden.

Planning
Sinds de inloopbijeenkomst werkt de gemeente aan een nieuw voorstel – het Schetsontwerp – dat uitgaat van alle ontvangen reacties. In januari 2013 is het schetsontwerp gepresenteerd worden aan de vertegenwoordigers van de betrokken partijen: de markt, de instellingen, de ondernemers en de bewoners. Aansluitend start de nadere uitwerking van de schets naar een ontwerp. Dat wil de gemeente in samenwerking met de omgeving doen. De gemeente neemt het initiatief om een klankbordgroep Binnenrotte samen te stellen die in het vroege voorjaar van start moet gaan. De planning is dat het voorlopig ontwerp in het voorjaar 2013 op een nieuwe inloopbijeenkomst kan worden gepresenteerd en rond de zomer kan worden vastgesteld. De planning is om in 2014 het plein te realiseren tegelijk met de oplevering van de Markthal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in