Komst nieuwe Kuip onzeker

0
4129

Het is niet zeker of de Nieuwe Kuip in Rotterdam er wel komt. Zowel de gemeente als voetbalclub Feyenoord kunnen het geld voor de realisatie van het nieuwe stadion niet opbrengen zonder onverantwoorde risico’s.

Voor de realisatie van het stadion in het huidige plan zou voor de benodigde grond een bedrag tussen de 150 en 200 miljoen euro gemoeid zijn, wat Rotterdam en Feyenoord beide niet op kunnen brengen. Daarnaast moet de gemeente een riskante lening van dezelfde omvang verlenen aan de club om de plannen door te kunnen laten gaan.

PvdA
PvdA fractievoorzitter Richard Moti van coalitiepartij PvdA heeft tegen het AD gezegd het project onverantwoord te vinden, gezien de grote tekorten  van de gemeente. Uitstel en wachten op betere economische tijden zou het beste zijn, zo denkt Moti.

Leefbaar Rotterdam
Ook Leefbaar Rotterdam, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, ziet de komst van een nieuwe Kuip niet rooskleurig in, maar vindt het nog te vroeg om de stekker uit het project te trekken. “Feyenoord moet wel met een goed plan komen en de gemeente mag geen risico lopen”, aldus Leefbaar-raadslid Ronald Buijt. “Als Feyenoord ons niet kan overtuigen, gaat het niet door. We zijn geen sponsor,” vervolgt Buijt.  Leefbaar is nog steeds voorstander van renovatie van de huidige Kuip en wil dat deze variant alsnog goed wordt onderzocht.

Stadion Feyenoord
Stadiondirecteur Jan van Merwijk ziet het minder somber in. Hij benadrukt dat er op dit moment nog onderzoek wordt gedaan naar diverse locaties en dat de gemeente bij de bouw van een nieuw stadion geen grote risico’s loopt: “Het geld komt gewoon terug door rente en aflossing.”

VVD
De VVD presenteerde begin dit jaar een eigen plan voor een nieuwe Kuip in de Afrikaanderwijk naast het oorspronkelijke plan van een nieuw stadion langs de Maas. Deze optie zou goedkoper zijn voor de gemeente. Ook renovatie van de bestaande Kuip en van het stadion behoort tot de opties.

Definitief besluit eind 2011
Verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan (VVD) laat weten dat haar voorkeur nog steeds uitgaat naar een nieuw stadion aan de Maas. Daar zijn alle plannen op gericht, ook die voor de ontwikkeling van de directe omgeving, waar de gemeente graag kantoren en woningen ziet verrijzen. De wethouder gaat ervan uit dat er aan het eind van het jaar een definitief besluit ligt

Bronnen: AD, RTV Rijnmond, Architectenweb

Meer info: Plan de nieuwe Kuip
Meer info: Stadionpark waar de nieuwe kuip onderdeel van is
Meer info: Alternatief Nieuwe Kuip in de Afrikaanderwijk

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in