KPN gebouw Toren op Zuid Rotterdam

0
12688

Toren op Zuid

KPN gebouw – Toren op Zuid – Rotterdam

Het KPN gebouw in Rotterdam waarvan de officiële naam Belvédère luid, wordt ook wel de Toren op Zuid genoemd. In het kantoorgebouw van KPN op de Wilhelminapier in Rotterdam is het regionale hoofdkantoor van KPN Telecom gevestigd. Het gebouw is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. Het 98 meter hoge kantoorgebouw was bij oplevering in het jaar 2000 één van de eerste nieuwe gebouwen op de Wilhelminapier.

Schuine lichtgevende billboard

Het KPN-gebouw is een echte “eye catcher” aan de skyline in Rotterdam. Het gevelvlak helt mee met de kabels van de Erasmusbrug. De helling van de gevel is met 6% bijna gelijk aan de scheve toren van Pisa. De scheve voorkant wordt gestuit door een stalen paal van ongeveer 50 meter. Wilhelminapier De Rotterdam

De scheve voorkant van het gebouw is ontworpen als een 90 x 40 meter grote billlboard, uniek in Nederland. In een raster zijn ongeveer 1000 groene lampen aangebracht waardoor de gevel een lichtkrant is geworden waarop beelden worden vertoond. Van de beelden wordt 50% verzorgd door KPN. De gemeente Rotterdam neemt 20% van de beelden, algemeen en maatschappelijk van aard, voor haar rekening. De Willem de Kooning Academie neemt 20%, met kunst uitingen, voor haar rekening.

Het KPN gebouw Rotterdam

De hoofdingang van het gebouw is aan het Wilhelminaplein. De ruimte tot de oprit van de Erasmusbrug is als plein ingericht. Onder de toren en het plein is een parkeergarage van 254 plaatsen. De kern van het gebouw bestaat uit een  betonconstructie. De onderste drie lagen zijn zoveel mogelijk van glas. Deze transparantie was overigens voorgeschreven in het masterplan. De ruimte tot de oprit van de Erasmusbrug is als plein ingericht. Onder de toren en het plein is een parkeergarage van 254 plaatsen.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Realisatie:
KPN gebouw
Gerealiseerd
Wilhelminakade 123
Centrum
Kantoorgebouw
Renzo Piano
KPN
28 september 2000

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

KPN-gebouw 51.907365, 4.489546

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in