Luciaschool Rotterdam

3
7032
St Luciaschool Rotterdam

Luciaschool Rotterdam

De Luciaschool in Rotterdam is een rijksmonument uit de wederopbouwperiode en is ontworpen door architect Leo de Jonge in modernistische stijl. De voormalige kweekschool is tegenwoordig in gebruik door SKVR.

In het wederopbouw monument huisde het voormalige garagebedrijf Ben Maltha op de begane grond en een katholieke kweekschool Sint Lucia op de verdiepingen er boven. Het gebouw ligt aan de Hennekijnstraat en de Sint Luciastraat in een expeditiehof tussen de Lijnbaan en de Coolsingel in Rotterdam. De kweekschool hoorde bij het klooster Sint Lucia dat hier gevestigd was maar in 1972 werd afgebroken.

Het U-vormige gebouw heeft een afgesloten binnenhof met een betonnen dak met lichtstraat. Vanwege de beperkte ruimte bedachten architecten Jos en Leo de Jonge onconventionele oplossingen, zoals het plaatsen van een gymzaal op de bovenste verdieping.

De gevels zijn afgewerkt met grof pleisterwerk. De trappenhuizen, met hoge raampartijen zijn omkaderd met blauw geschilderde betonnen lijsten en vormen de visuele overgangen naar de aangrenzende bebouwing.

Sint Luciaklooster (1917-1972)

Het omvangrijke klooster- en scholencomplex Sint Lucia op de hoek van de Aert van Nesstraat en de Hennekijnstraat lag in het hart van Rotterdam. Het ontwerp was van architect Buskens. Architect L.C. van der Vlugt, die destijds bij Buskens werkte, hielp mee bij het ontwerp. De hoge bouwvleugels waren afgewerkt met monumentale, expressionistisch vormgegeven bakstenen ornamenten. In het centrum lag de kapel die met de abcis op een kleine binnenplaats uitkwam. Het gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest maar in 1972 definitief afgebroken.

Projectgegevens

Naam: Luciaschool
Status: Rijksmonument
Lokatie: Hennekijnstraat
Deelgemeente: Centrum – Stadsdriehoek
Categorie: Onderwijs
Architect: Jos en Leo de Jonge
Opdrachtgever:

Start ontwerp: 1957
Realisatie: 1958
Monument nr:

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Luciaschool 51.921510, 4.477572 Luciaschool
Foto’s Luciaschool

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”st-luciaschool”]

3 REACTIES

  1. Gebouw kreeg alleen een voltreffer in de kapel in 1940 Tot 1972 ingebruik geweest als klooster + internaat + kweekschool + lagere school en Huishoudschool

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in