Monumentenstatus voor 271 woningen in Vreewijk

0
3263

Voor 271 woningen in Vreewijk Vreewijk monument Havenstederis de rijksmonumentenstatus afgegeven. Ook zijn door het gemeentebestuur van Rotterdam zes gemeentelijke monumenten aangewezen.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft niet alleen 271 woningen in Vreewijk zelf aangewezen als rijksmonument, maar vooral ook de samenhang van de woningen en hun omgeving. In de aanwijzing schrijft de RCE: ‘De zorgvuldig gedetailleerde bebouwing in Vreewijk zijn bovendien van belang vanwege de cultuurhistorische waarde als toonbeeld voor het pionierskarakter van de wijk op het gebied van Volkshuisvesting’. Tientallen woningblokken, maar ook gebouwen als het Vreewijkhuis en een deel van buurthuis de Brink zijn nu Rijksmonument.

Restauratie Vreewijk Havensteder

De aanwijzing is een nieuwe waardering voor deze bijzondere wijk, die eerder al de status van beschermd stadsgezicht kreeg. De monumentale woningen worden door Stichting Havensteder gerestaureerd. Andere beeldbepalende woningen worden gerenoveerd. Bij elkaar gaat het om ruim 1.300 woningen.

Tuindorp Vreewijk

Vreewijk was één van de eerste Nederlandse tuindorpen. Architecten H.P. Berlage en Granpré Moliere tekenden in 1914 het stedenbouwkundig plan, op initiatief van twee bankiers, een notaris en architect L.J.C.J. van Ravesteyn. Geïnspireerd door de Britse stedenbouwkundige E. Howard wilden zij een leefbare omgeving creëren voor de Rotterdamse arbeiders. De woningen werden ontworpen door Granpré Molière, J.H. de Roos en W.F. Overeijnder. Vanaf 1919 tot in de Tweede Wereldoorlog werden 7.000 huizen, omringd door veel groen, opgeleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in