MVRDV mag Collectiegebouw Boymans ontwerpen

1
3278

De gemeente Rotterdam moet architectenbureau MVRDV toch de opdracht gunnen voor het nieuwe Collectiegebouw bij Museum Boijmans Van Beuningen. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam op 4 februari bepaald in een kort geding dat was aangespannen door MVRDV. Het architecten bureau kwam tijdens de aanbesteding als winnaar uit de bus, maar werd nog dezelfde dag door de gemeente uitgesloten wegens voorkennis.

sfeerbeeld MVRDV
Beeld: MVRDV

Stomme fout
Directeur Sjarel Ex van Boijmans, die ook in de beoordelingscommissie zat,  sprak in september met MVRDV over een komende expositie over werk van het bureau waarbij ook informeel en passant over het collectiegebouw werd gesproken. Volgens de gemeente had het bureau zo een informatievoorsprong verkregen op de vier andere bureaus die in de race waren. Sjarel Ex noemde zijn optreden schuldbewust een „stomme fout”.

De gemeente wilde de opdracht daarom gunnen aan de nummer twee in de ontwerpwedstrijd, architectencombinatie MAD/NIO/Okra. Maar de rechter heeft nu beslist dat de gemeente de opdracht toch aan MVRDV moet gunnen.

MVRDV geen informatie voorsprong
MVRDV schond weliswaar de aanbestedingsvoorschriften, maar de rechter vindt het een te zware sanctie om het bureau om deze reden uit te sluiten. Volgens de rechter bleek uit de aanbestedingsregels niet expliciet dat de bureaus niet met de Boijmans-directeur mochten spreken. Ook heeft MVRDV volgens de rechter geen informatievoorsprong verkregen, want de punten waarop het bureau goed scoorde waren niet aan de orde gekomen tijdens het gesprek.

MAD/NIO/Okra kan nog beroep aantekenen
Boijmans-directeur Ex reageert opgelucht. „Ik ben heel blij dat we nu verder kunnen met het Collectiegebouw.” De gemeente laat weten tevreden te zijn met de uitspraak en niet in beroep te gaan. MAD/NIO/Okra, de nummer twee in de prijsvraag achter MVRDV, kan nog wel hoger beroep aantekenen.

Eind 2014 definitief besluit tot bouw
Eind dit jaar neemt de gemeenteraad van Rotterdam een definitief besluit over de realisatie van het gebouw. Bij groen licht moet het bouwwerk in 2017 worden opgeleverd.

1 REACTIE

  1. Vergeet s.v.p. niet om in vergader- en/of presentatiezalen enz. een systeem voor slechthorenden op te nemen. Ons land heeft volgens het CBS bijna een miljoen slechthorenden tussen20 en 80 jaar.
    Vriendelijke groet,
    A.H.Ooms

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in