Renovatie Kuip ontwerp team De Ridder

1
7167

Kuip-de-ridder_benthem crouwel_2

De Ridder, Van Wijnen en Benthem Crouwel presenteren Kuip ontwerp

Gisteren werd het ontwerp voor renovatie van de Kuip gepresenteerd door team Hennes de Ridder. De emeritus hoogleraar aan de TU Delft heeft zijn plan voor de renovatie van De Kuip verder uitgewerkt samen met bouwbedrijf Van Wijnen en Benthem Crouwel Architects. Het plan is met € 83 mln het goedkoopste plan van de zeven die er worden geëvalueerd door de commissie ‘Kuip-trojka’, maar het heeft met een capaciteit van 54.000 ook de minste plaatsen.

Het idee voor dit alternatief voor De Kuip is ontstaan toen Hennes de Ridder hoorde van de hoge kosten voor de nieuwe Kuip. Volgens De Ridder is slopen van het stadion onnodige kapitaalvernietiging, terwijl kapitaal hard nodig is op het veld. Samen met Van Wijnen en Benthem Crouwel is zijn plan nu doorontwikkeld.

Kuip-de-ridder_benthemcrouwel_1

Verlaagd veld

Het veld wordt 3,25 meter verlaagd. Op de begane grond kunnen daardoor 52 extra businessunits, een ontvangstruimte, grand café en restaurant met zicht op het veld worden gecreëerd. De tribune direct aan het veld wordt uitgebreid en verbeterd. Op een horizontale ring aan de buitenzijde van het stadion, de zogenaamde Saturnus-ring, komt een promenade met horeca, kiosken en sanitaire voorzieningen. De huidige skyboxen worden behouden en de bestaande ruimtes, spelersvoorzieningen etc. worden up-to-date gemaakt. Aldus kan met een beperkte investering veel inkomsten worden gegenereerd. De architectuur van de nieuwe zwevende ring is eigentijds en sluit tegelijkertijd naadloos aan bij de bestaande Kuip.

Kuip-de-ridder_benthemcrouwel_4

Het behoud van het stadion is van belang omdat het een van de vijf overgebleven vooroorlogse stadions is. Het is een uniek gebouw, uitgevoerd met veel staal, van dezelfde architect als de Van Nelle Fabriek. De Kuip is het eerste stadion met deze kenmerkende vorm specifiek ontworpen voor voetbal. Met behoud van het stadion wordt bovenal het ‘Kuip-gevoel’, de sfeer en ambiance, behouden.

Kuip-de-ridder_benthemcrouwel_3

De Feyenoord-trojka, die de plannen voor een nieuwe of vernieuwde Kuip tegen het licht houdt, is onder de indruk van het ‘plan Hennes’, dat gisteren in Rotterdam aan het driemanschap en de Kuip-directie werd gepresenteerd.

‘We hebben er respect voor hoe hij van een schets een volwaardig plan heeft gemaakt. Dat is indrukwekkend. Hij houdt het meeste van de huidige Kuip in stand, en daardoor zijn de kosten lager. Daarentegen is zijn ambitieniveau met zo’n 55.000 mensen óók lager. Dat gaan we afzetten tegen de andere plannen’, aldus woordvoerder Wim van Sluis.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in