Old Dutch behoudt monumentenstatus

0
2798

Bodega Old Dutch aan de Rochussenstraat in Rotterdam blijft een beschermd gemeentelijk monument. De Raad van State heeft vandaag het beroep dat de eigenaar Aad van der Stel had ingesteld tegen de toekenning van de monumentenstatus afgewezen.

Old Dutch is het laatste gebouw dat resteert van een noodwinkelcentrum dat direct na het bombardement van mei 1940 is gerealiseerd. Voor de bouw is puin van het bombardement gebruikt. Het pand heeft kenmerkende kleine raampjes omdat er in de oorlog geen grote ruiten te krijgen waren.

Monument
Vereniging voor behoud van erfgoed Heemschut vroeg in 2008 de monumentenstatus voor Old Dutch aan. De vereniging dacht dat het pand gesloopt zou worden en wilde dat voorkomen. Sinds 2009 is het pand een gemeentelijk monument. De eigenaar wil het pand renoveren maar heeft door de monumentenstatus te maken met beperkingen. Tevens vreest hij dat de waarde van zijn pand door de status flink zal dalen.

Naar de rechter
De eigenaar is al geruime tijd verwikkeld in een bezwaarprocedure bij de rechter om de monumentenstatus ongedaan te maken. Als argument voerde hij op dat volgens hem het restaurant nooit deel heeft uitgemaakt van een noodwinkelcentrum. Ook vindt hij de bouwstijl niet bijzonder.

Cultuur historische waarde
In de vandaag bekend geworden uitspraak acht de bestuursrechter bewezen dat het gebouw wel degelijk bij het noodwinkelcentrum heeft gehoord, al wijkt het qua architectuur en bouwstijl wel af. Hoewel het pand niet van zeldzame architectonische waarde is, heeft het wel cultuurhistorische waarde.

De rechter vindt dat de monumentenstatus de eigenaar niet hindert om te renoveren of te verbouwen, want dat is binnen de grenzen van de monumentenwet toegestaan. Bovendien heeft de gemeente Rotterdam hem een zogenaamde nadeelcompensatie aangeboden, voor zover die nodig is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in