Ons Blok Noordereiland sloop in volle gang

2
5454

Ons Blok Noordereiland sloop

Sloop Ons Blok Noordereiland

De sloop van het woonblok Ons Blok op het Noordereiland is in volle gang. Vanaf de Kop van Zuid en de Koninginnebrug zijn de sloop werkzaamheden nog niet te zien. Op het Burgemeester Hofmanplein is te zien dat de volledige hoek met de Tulpstraat al is gesloopt. De sloopwerkzaamheden duren nog tot september 2015. Dan staat het slaan van de eerste paal van de nieuwbouw van Hof aan de Hef op de planning.

Ons Blok Noordereiland sloop

Ons Blok Noordereiland sloop

Het Noordereiland

Het 19e eeuwse woonblok ‘Ons Blok’ op het Noordereiland is gelegen aan de straten Prins Hendrikkade, van der takstraat, Tulpstraat en het Burgemeester Hofmanplein. Het Noordereiland was in 1879 ontstaan door het graven van de Koningshaven. Namens de Rotterdamse Handels Vereniging ontwierpen Th.J. Stieltjes en A.W. Mees het stedenbouwkundig plan voor het Noordereiland. Het Noordereiland kreeg primair een woonbestemming. De bouw op het Noordereiland startte in 1882 en was rond 1900 grotendeels voltooid.

Woonblok ‘Ons Blok’

Het woonblok ‘Ons Blok’ overleefde de 2e Wereld Oorlog maar werd in de jaren tachtig tijdens een stadsvernieuwingsgolf gerenoveerd. De gevels en plattegronden werden gewijzigd en de oorspronkelijke architectonische detaillering en materialisering zijn voor een deel veranderd. Bovendien zijn de oorspronkelijke kappen vervangen door dakdozen. De compositie van de vensteropeningen in de gevels en de winkel- en bedrijfsruimtes in de plint zijn nog wel oorspronkelijk. In 2008 werd dit woonblok aangewezen als beschermd stadsgezicht. Nu zijn er plannen voor nieuwbouw op deze plek ( Hof aan de Hef ) waardoor Ons Blok gesloopt zal worden.

Hoek van het Burgemeester Hofmanplein en de Tulpstraat:

Ons Blok Noordereiland 2

Ons Blok Noordereiland 4

Burgemeester Hofmanplein:

Ons Blok Noordereiland 3

Prins Hendrikkade:

Ons Blok Noordereiland

2 REACTIES

  1. Binnenkort begint de sloop van dit blok dat inmiddels door alle bewoners is verlaten.
    Een aantal ex-bewoners van dit blok wil de sloop niet ongemerkt laten passeren en willen een fototentoonstelling over het blok combineren met een reünie van oudbewoners. Dit zal plaatsvinden op 18 april a.s. in de Van der Takstraat 102 (Nino).
    Voor de tentoonstelling zijn wij nog op zoek naar foto’s van het blok en verhalen. Als u die heeft dan zouden wij die graag willen gebruiken. Neemt u daartoe contact op met Peter Bakker tel. 06-25085301 of mail naar penm.bakker@gmail.com
    Bij voorbaat dank

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in