Rotterdam in gelijk gesteld bij rechter om Rotta Nova

2
8762

De gemeente Rotterdam is op 10 augustus 2016 in het gelijk gesteld in de uitspraak van de rechter over het geschil van de bouw van het woongebouw Rotta Nova.Rotta Nova Rotterdam

De oorzaak van de rechtzaak was dat de gemeente met ontwikkelaar Van Herk Groep van mening verschilde over de programmatische invulling van RottaNova. Dit woongebouw, een ontwerp van Klunder Architecten, moet worden gebouwd op de groenstrook tussen de Markthal en de Hoogstraat.

Volgens de rechter mocht de gemeente Rotterdam andere eisen stellen aan de invulling van Rotta Nova omdat het gebied met de bouw van de Markthal een A-locatie is geworden. De Van Herk Groep moet nu aan het gebouw een andere invulling geven die wel aan de eisen van de Gemeente voldoet. De bouw van Rotta Nova zal hierdoor vertraging oplopen, waardoor het grasveld naast de Markthal waarschijnlijk nog wel enige tijd zal blijven bestaan.

Middenklasse woningen of studentenwoningen

De gemeente streeft naar een hoogwaardige ontwikkeling met een evenwichtige balans in woonkwaliteiten in het centrum en ziet op deze centrale locatie in het Laurenskwartier graag woningen voor de midden- en hoge inkomens, liet wethouder Schneider in een brief weten. De van Herk Groep had een andere doelgroep voor ogen. Zij wil Rotta Nova indelen in 594 flexibele wooneenheden van ca. 25m2.  De gemeente is nu nog voor tweederde eigenaar van het plot Rotta Nova dat ca. 3.000 m2 beslaat. Zodanig is zij ook in de positie om voorwaarden te stellen aan de beoogde ontwikkeling.

Overeenkomst of geen overeenkomst?

Om het verschil van inzicht te beslechten stapte de Van Herk Groep in 2015 naar de rechter. Van Herk verklaarde dat er inzake de ontwikkeling van RottaNova een overeenkomst tot stand is gekomen, op grond waarvan de gemeente gehouden is verdere medewerking aan het plan te verlenen. De gemeente verweerde zich hiertegen en huldigt het standpunt dat er nog geen overeenkomst tot stand is gekomen.

Er waren vier scenario’s die zich konden voltrekken:

 1. De gemeente wordt in zijn geheel in het gelijk gesteld en er is geen overeenkomst tot stand gekomen. De gemeente loopt in dit scenario schade vrij weg van het project.
 2. De gemeente wordt gedeeltelijk in het gelijk gesteld, in die zin dat de rechter van oordeel is dat de gemeente door niet tot ondertekening over te gaan onrechtmatig handelt jegens Van Herk. Als dan zal de gemeente worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding gelijk aan de gemaakte plankosten van Van Herk (het zogenaamde negatieve belang)
 3. Van Herk wordt in zijn geheel in het gelijk gesteld en de rechter oordeelt dat er wel een overeenkomst inzake RottaNova tot stand is gekomen. Als dan komt alle schade, inclusief gederfde winst (het zogenaamde positieve belang) voor vergoeding in aanmerking. Uit de processtukken blijkt dat Van Herk deze schade berekent op C 18 miljoen. Uiteraard zal de rechter zich in dat geval moeten uitspreken over de definitieve hoogte van de schadevergoeding.
 4. Van Herk wordt in het gelijk gesteld. De gemeente besluit medewerking aan de uitvoering van het bouwplan RottaNova te verlenen. Als dan komt de opgelopen vertraging aan de zijde van Van Herk voor vergoeding in aanmerking. Ook dan zal de rechter zich moeten uitspreken over de definitieve hoogte van de schadevergoeding.

Op 10 augustus 2016 stelde de rechter Rotterdam in het gelijk.

2 REACTIES

 1. In Frankfurt heeft men een gedeelte van de oude binnenstad weer herbouwd in de vooroorlogse situatie. Het Dom/Römer gebied. De naoorlogse wederopbouw gebouwen zijn gesloopt om plaats te maken voor een gezellige, knusse en sfeervolle wijk. Kon dat in Rotterdam ook maar. Best triest dat degenen die Rotterdam verwoest hebben zelf wel weer een knus gezellig centrum herbouwen en dat wij het (nog?) met een kil zakelijk zakelijk blokkendozen centrum moeten doen.
  Het wordt tijd dat er rondom de Laurenskerk (Hoogstraat-Westewagenstraat) panden in historische stijl worden gebouwd. Laat Hans Kollhoff maar een ontwerp maken.

  • Inderdaad!! Mag oubollig klinken, maar dit kan op een zeer creatieve manier zelfs zeer vooruitstrevend zijn!! Geborgen, ludieke gezelligheid dat moet ook kunnen en zal een geweldige aantrekkingskracht veroorzaken: toeristen en nieuwe bewoners, kleinschalige bedrijfjes ect.
   Wordt tijd dat Rotterdam zich ook hier eens een keer hard maakt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in