Open Monumentendag Rotterdam 2015

0
3674

Het Witte Huis skylineMonumentendag Rotterdam 12 en 13 september 2015

Open Monumentendag wordt op zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 gehouden. Het centrale thema is Kunst en Ambacht. Monumentendag Rotterdam voegt daar aan toe de viering van ’75 jaar Wederopbouw’. In Rotterdam zijn op de twee open monumentendagen 46 monumenten gratis toegankelijk.

Onze top 5 om op deze monumentendagen te bezoeken:

1) Van Nellefabriek; rondleiding door dit werelderfgoed 2) Laurenskerk; torenklim met uitzicht vanaf de kerktoren over Rotterdam 3) Witte Huis; uitzicht op het dak van de oudste wolkenkrabber van de Benelux 4) Atoomschuilkelder Museumpark 5) Maastunnel; rondleiding achter de schermen van de oudste tunnel van Nederland.

Monumenten die voor de eerste keer mee doen.

1) AVL Mundo/ Atelier van Lieshout – Keileweg 2) 14-18 Alliance Française – Westersingel 3) Mausoleum Oud Kralingen 4) Tuindorpwoning Vreewijk 5) Kuypers Machinefabriek 6)Zuiderziekenhuis  

Kunst & Ambacht in Historisch Delfshaven

Delfshaven Pakhuis de Dubbelde Palmboom

Pakhuis de Dubbelde Palmboom in historisch Delfshaven

In Historisch Delfshaven –het oudste Rotterdamse Beschermde Stadsgezicht –zijn al deze facetten in rijke hoeveelheid voorradig. Groot- en kleinschalige monumenten uit diverse perioden van de rijke Hollandse stedelijke ontwikkeling liggen hier vlakbij elkaar. Logisch, Delfshaven is het epicentrum van het thema Kunst & Ambacht.

Het centrale informatiepunt is het pakhuis De Dubbelde Palmboom,Voorhaven 12.

75 Jaar Wederopbouw

De impact van het bombardement van 14 mei 1945 en de daarop volgende Wederopbouw van Rotterdam op de historische ontwikkeling van de Maasstad is onveranderd bijzonder groot. Herdenking en viering hebben op 14 mei jl. reeds een aanvang genomen en zullen tot in 2016 worden voortgezet.

Hilton hotel bouw ca 1963

Bouw van het Hilton Hotel ca. 1963

Op 12 en 13 september willen we op een paar aspecten de aandacht vestigen. Ten eerste de uitzonderlijke monumentaliteit van enkele kolossale Wederopbouwgebouwen als het Groot Handelsgebouw, Concertgebouw de Doelen, het Hilton Hotel, het Hofpleintheater, maar ook kleinere zoals de Schotse Kerk en de Steigerkerk. Ten tweede komt de unieke betekenis van de toegepaste kunsten bij de wederopbouwmonumenten aan de orde in een wandelroute door het Centrum. Ook bijzondere aandacht bij dit thema voor de openstelling van de Maastunnel en een unieke fietsroute langs werken van de gebroeders Kraaijvanger.

Het centrale informatiepunt is het Het Hilton Hotel.

Algemene informatie

De Open Monumentendag Rotterdam vindt plaats op zaterdag 12 & zondag 13 september, 10.00 – 17.00 uur. Niet alle monumenten zijn op beide dagen open en soms gelden er afwijkende openingstijden.

Website voor meer informatie en reserveringen