Park Noordereiland heringericht

0
4814

Park Noordereiland

Jan Eleveldpark Noordereiland

Het park op het Noordereiland aan de voet van de Willemsbrug wordt opnieuw ingericht. Het park ligt op het voormalige Jan Eleveldterrein en maakte tot 2011 uit van het ontwikkelgebied De Kop van Feijenoord. In deze nieuwbouwplannen waren op een deel van het groene terrein 150 woningen voorzien. Protesten van de bewoners van het Noordereiland tegen een gedeeltelijke bebouwing van de open vlakte hadden gehoor binnen de gemeente. Zij besliste dat het terrein niet bebouwd mocht worden. Het Park Noordereiland is in 2008 ontstaan uit het zogenaamde ‘bottom-up’-tuinieren, naar Amerikaans voorbeeld ook wel ‘garden guerrilla’ genoemd.

Park Noordereiland

Nieuwe woonhuizen

Onderdeel van het Park Noordereiland is het tallud van voormalige spoorlijn. Aan de zuidkant van het tallud naast de opgang van de spoorbrug De Hef is in 2014 een nieuw woonhuis gerealiseerd. Aan de noordkant zal in 2015 worden begonnen met de bouw van een luxe stadsvilla naar het ontwerp van O.M.A., het kantoor van Rem Koolhaas.

Park Noordereiland

Park Noordereiland 2008 – 2011

In maart 2008 plantte ongeveer honderd groenliefhebbers op het Noordereiland spontaan een parkje op het lege Jan Eleveldterrein naar ontwerp van kunstenaar Anne Mieke Backer. Het groen werd onderhouden door vrijwilligers en werd ‘Ons Park’ genoemd.  In september 2008 werd echter dit door de gemeente als ‘illegaal’ bestempelde park weggevaagd door de komst van het ‘VIP-dorp City-Racing’. Na afloop van de race bood het terrein een dermate desolate aanblik dat dit voor de Deelgemeente aanleiding vormde de status van (voorlopig) bewonerspark te effectueren. In het voorjaar van 2009 werd Ons Park opnieuw ingeplant door de gemeente, naar ontwerp van Ruud Timmers en Anne Mieke Backer, met een rotstuin, een rododendronperk, een strook wilde bloemen, hortensia’s, picknickplaatsen en bankjes. Dit parkje heeft er tot begin 2014 gelegen het moment dat werd gestart met de inrichtingswerkzaamheden van het huidige park.

Park Noordereiland

Park Noordereiland

Het park Noordereiland is een ontwerp van Ronald van den Bos (dS+V) gemeentewerken Rotterdam in nauwe samenwerking met de bewonersgroepen Noordereiland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in