Plannen herontwikkeling Rijnhaven eind 2014 bekend

0
2740

De Rijnhaven moet worden getransformeerd naar een gebied waar volop kan worden gewoond, gewerkt en gerecreëerd. Deze ontwikkelingen moeten ook voordelen opleveren voor de bewoners van de omliggende wijken. Dit waren de uitgangspunten van het bidbook voor de aanbesteding dat op 1 juli 2013 werd gepresenteerd voor de gebiedsontwikkeling van de Rijnhaven.

Drie consortia werken plannen uitRijnhaven

Drie consortia hebben hun visie op de Rijnhaven verder uitgewerkt en in april 2014 ingediend bij de gemeente. In mei hebben de consortia de visies kunnen presenteren aan de internationale adviescommissie, onder leiding van oud-minister van VROM Pieter Winsemius. De adviescommissie heeft vervolgens, ondersteund door de gemeentelijke projectgroep, voor elk consortium een feedbackrapport samengesteld om de plannen nog beter en sterker te maken.

Rond de zomer 2014 vinden opnieuw een reeks van gesprekken plaats tussen de gemeente en de afzonderlijke consortia om alle mogelijkheden en beperkingen van de Rijnhaven te verkennen en te doorgronden. Na deze dialoogronde hebben de consortia tot november de tijd om de visies uit te werken in een haalbare businesscase. De adviescommissie zal zich rond de jaarwisseling over de plannen buigen en advies uitbrengen aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Presentatie plannen

In deze fase van de aanbestedingsprocedure is er afgesproken dat er geen informatie over de plannen naar buiten komt. Een van de redenen daarvoor is om te voorkomen dat partijen van elkaars ideeën gebruik maken. Zowel de gemeente als de consortia zijn van mening dat deze vorm van geslotenheid niet in het belang van de Rijnhaven is en dus ook niet te lang mag duren. Volgens de huidige planning worden de plannen van de consortia daarom in het najaar van 2014 gepresenteerd.

Kleine tijdelijke initiatieven Rijnhaven

Voor een tijdelijk initiatief in de Rijnhaven kwamen drie partijen in aanmerking. Dit waren de Stadskas, de Urban Hotspring (tweede bij het laatste stadsinitiatief) en het Dobberend Bos. Helaas krijgen de Stadskas en de Urban Hotspring hun business case niet rond. Het Dobberend Bos werkt op dit moment met bedrijven en studenten aan een prototype boeiboom. In maart 2014 is in het Aqua Dock op de RDM Campus het prototype getest. Als er geld gevonden wordt voor de realisatie van meerdere dobberende bomen, volgt realisatie van twintig exemplaren in de Rijnhaven. Dit ‘bos’ dobbert hier dan tijdelijk, tot eind 2018.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in