Raad Rotterdam stemt in met Collectiegebouw in Museumpark

0
7332

Collectiegebouw Rotterdam MVRDVRotterdam krijgt een openbaar toegankelijk museumdepot in het Museumpark. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Rotterdam heeft donderdagavond voor de bouw van het Collectie­gebouw van architectenbureau MVRDV (de ontwerpers van de Markthal) gestemd. De bouw zal in het najaar van 2016 starten. De opening is gepland in 2018.

Stemming Partijen Raad Rotterdam

De fracties van Leefbaar Rotterdam, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie/SGP stemden voor. Drie partijen stemden verdeeld: PvdA, D66 en Nida Rotterdam. Aan het einde van de stemming bleken 33 van de 45 raadsleden voor het nieuwe depot te zijn.

Financiering Collectiegebouw

De 41 meter hoge Collectiegebouw gaat 52 miljoen euro kosten. Stichting De Verre Bergen, de goede doelen organisatie van de Rotterdamse familie Van der Vorm (grootaandeelhouder van de investeringsmaatschappij HAL), draagt 17 miljoen bij en nog drie miljoen voor eventuele stroppen. Een nog niet bekendgemaakte bank neemt de rest van de financiering over. De gemeente, die jaarlijks 2,5 miljoen euro uit het cultuurbudget aan de exploitatie van het Collectiegebouw gaat bijdragen, wordt huurder van het gebouw.

Groenere omgeving rond Museumpark

Door deze constructie staakte Leefbaar Rotterdam donderdag zijn verzet. SP en Partij voor de Dieren zijn voor een bijzonder depotgebouw, maar niet in het Museumpark. Deze week riepen 37 landschapsarchitecten in een brief het college en de raad ook op het depot niet in het park neer te zetten, omdat het afbreuk doet aan een ‘(inter)nationaal monument van de landschaps­architectuur’. GroenLinks en ChristenUnie/SGP willen alleen een depot in het park als de straten daaromheen worden vergroend. Wethouder Visser gaat zich daarvoor inspannen. De gemeente heeft hiervoor al een plan laten maken door het Engelse landschapsarchitecten bureau Gustafson Porter in de vorm van een visie Museumpark. Museumpark masterplan

Bezwaar Erasmus MC

Het gemeentebestuur is er niet in geslaagd de bezwaren van Erasmus MC weg te nemen. Volgens het medisch centrum staat het Collectiegebouw te dicht op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van het Sophia Kinder­ziekenhuis. Daardoor zou patiënten in deze kliniek niet langer de vereiste ‘prikkelarme’ omgeving kunnen worden geboden. Erasmus MC wil dat het Collectiegebouw 20 meter wordt verplaatst. Wethouder Visser wil niet verder gaan dan 3 meter, plus de plaatsing van hoge bomen en het ontspiegelen van een deel van de gevel. Mogelijk stapt het medisch centrum naar de Raad van State om de bouw tegen te houden. Het meningsverschil was reden voor vier van de  acht PvdA’ers om tegen te stemmen.

Boijmans van Beuningen

Boijmans -directeur Sjarel Ex ijvert al jaren voor de bouw van een open depot waar de (betalende) bezoeker het werk achter de schermen van zijn museum kan zien. Boijmans kampt met wateroverlast in een van de vijf depots en ruimtegebrek. Het museum beheert 140 duizend collectiestukken die voor 90 procent tot  de gemeente behoren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in