Rechter Rottekade 405-417 rijksmonument

0
5653

Rechter Rottekade 405-417

Rechter Rottekade 405 – 417

De drie monumentale panden aan de Rechter Rottekade nrs 405 – 417 zijn gebouwd rond 1700 en zijn hiermee de oudste woonhuizen in het centrum van Rotterdam. De gebouwen hebben de status van rijksmonument en dateren volgens de monumentenkaart van het historisch Genootschap Roterodamum van rond 1700. De woon- bedrijfspanden in traditionele stijl gebouwd zijn de laatste herkenningspunten van de originele bebouwing aan de Rotte in het centrum van Rotterdam.

Geschiedenis – gered van sloop

De drie panden zijn ontkomen aan het bombardement van 1940. De bewoners hebben de panden kunnen redden door met emmers water uit de Rotte de panden nat te houden. In de jaren zeventig zijn de panden gered van sloop. Alle panden aan de rechter Rottekade werden gesloopt t.b.v. nieuwbouw. Alleen deze panden die bekend stonden bij Monumentenzorg om hun karakteristieke interieur en wandschilderingen werden in 1979 behoed voor sloop. Veel heeft het echter niet gescheeld want er was al een sloopvergunning verleend. Zo ging men in de jaren ‘70 en ‘80 om met het toch al niet uitgebreide erfgoed in Rotterdam.

Wandschilderingen

De panden zijn uniek voor Rotterdam door de  wand- en plafondschilderingen. Deze komen in Rotterdam bijna niet voor. Rond 1720 liet de vermogende koopman Claes Langenberg – handelaar in onder meer huiden, kruiden en thee – het pand decoreren. Hij liet een aantal wanden beschilderen met Mercurius (de God van de handel), de Hoorn des Overvloeds en de hoed als Vrijheidsymbool. De wandschilderingen zijn o.a. van de gebroeders Elias. Naast deze schilderingen zijn een prachtige gebeeldhouwde schoorsteen van Braziliaans palissanderhout en een gaaf houten trappenhuis in Rococostijl bewaard gebleven.

Rechter Rottekade 405 - 417

Restauratie

De drie panden zijn in 2007 geheel gerestaureerd door Stadsherstel, de eigenaar van de panden zijn gerestaureerd m.m.v. Architectenbureau Mars en Koninklijke Aannemingsmaatschappij Van Waning. Bij de restauratie werkzaamheden kwamen op de tweede verdieping achter behang – en pleisterwerk bijzondere wandschilderingen te voorschijn. De panden worden door Stadsherstel verhuurd aan particulieren.

Projectgegevens

Naam: Rechter Rottekade
Status: Rijksmonument
Lokatie: Rechter Rottekade 405-417
Deelgemeente: Noord
Categorie: Woningen
Architect: niet bekend
Opdrachtgever: niet bekend
Realisatie: ca. 1700

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Rechter Rottekade 51.927279, 4.483872 WoonhuizenRechter Rottekade 405-417

Foto’s Rechter Rottekade 405-417

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”rechter-rottekade-405-417″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in