Renovatie Justus van Effenblok

0
3894

Het Rijksmonument Justus van Effen in Spangen is gerenoveerd in opdracht van Woonstad Rotterdam. Molenaar en van Winden Architecten heeft i.s.m. Hebly Theunissen Architecten het baanbrekende woonmonument  gerenoveerd en omgevormd tot een woongebouw met 154 koop- en huurwoningen.

Michiel Brinkman
Het Justus van Effenblok uit 1922 is ontworpen door de Rotterdamse architect Michiel Brinkman. Het woonblok is een mijlpaal in de Nederlandse Volkshuisvestingsbouw doordat het de eerste galerij, verhoogde woonstraat, van Nederland bevat.

Renovatie
Het woonmonument is aangepast aan de eisen en wensen van deze tijd (wooncomfort en energieprestatie) met behoud van het historische en monumentale karakter. Dit uitgangspunt houdt ondermeer in dat de gevels na zorgvuldig gevel- en kleuronderzoek en reiniging in de originele staat zijn teruggebracht. De witte verflaag die in de jaren tachtig was aangebracht, is verwijderd en de destijds aangebracht aluminium kozijnen zijn vervangen door ingenieuze houten reconstructies van de oorspronkelijke kozijnen.

Woningen
Het huidige woningontwerp is gebaseerd op de oorspronkelijke opzet, met keuken, (klap)trap en voorzieningen aan de hofkant en een maximaal vrij indeelbaar gebied daaromheen. De woningen zijn hoogwaardig geïsoleerd. Verwarming én koeling gebeurt door een centrale installatie voor warmte- en koudeopslag die onder het voormalige badhuis is geïnstalleerd, op de plek van de oude stookkelder.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”justuskwartier”]

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Functie:
Programma:
Architect:
Opdrachtgever
Realisatie:
Justus van Effenblok
Gerealiseerd
Justus van Effenstraat
Delfshaven
Woongebouw
154 koop- en huurwoningen
Molenaar & Co
Woonstad Rotterdam
2012
[mappress mapid=”56″]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in