Renovatie Oude Binnenweg

5
5925

Een aantal monumentale panden in de Oude Binnenweg worden het komende jaar gerenoveerd in opdracht van Woonstad Rotterdam. Deze wooncorporatie bezit veel panden in deze historische straat. Veel van de winkels en woningen hebben de status van gemeentelijk monument.

Studentenwoningen Timmerblok

Oude Binnenweg 106-120De winkels en de woningen aan de Oude Binnenweg nrs. 106 t/m 120 waarin het beroemde café Timmer (gebouwd in 1870 en vanaf 1875 een tapperij) is gevestigd, samen met Melief Bender één van de oudste cafe’s in Rotterdam, wordt gerestaureerd en van nieuwe fundering voorzien. De woningen boven de winkels worden verbouwd tot 48 studentenwoningen. Ook de naastgelegen panden aan de Boomgaardhof worden getransformeerd tot 12 studentenwoningen. De woningen worden verhuurd door Stadswonen Rotterdam. Het ontwerp van de renovatie is van Marge Architecten. Oplevering wordt verwacht in het 1e kwartaal 2017.

Oude Binnenweg renovatie

Renovatie Kop Oude Binnenweg

In 2015 is gestart met het herstel van de historische panden op de hoek van de Oude Binnenweg en de Mauritsweg. Dit gemeentelijk monument wordt zorgvuldig gerestaureerd zodat de 19e eeuwse architectuur behouden blijft. Het oorspronkelijke gevelbeeld is in het stadsarchief van Rotterdam achterhaald waardoor bestaande (originele) puien in oude luister worden hersteld. Tijdens de renovatie kwamen al prachtige stukjes geschiedenis tevoorschijn. Op een winkelpand werd een originele, opvallende gevel uit 1901 blootgelegd.

Oude Binnenweg 135-139Marge Architecten, die het project leidt, deed een historisch kleuronderzoek van het hout- en stucwerk. De felle zuurstokroze kleur die in de jaren ‘90 op de panden is aangebracht is weer teruggebracht naar het origineel.

5 REACTIES

  1. Hartstikke goed! We hebben al zo weinig historische bouw over in Rotterdam na het bombardement…
    Zou het grote portret van Bonheur wèl blijven bestaan?

  2. Jammer dat er allemaal studentenwoningen komen. Mijn ervaring met studenten; ze wonen alles uit…en vertrekken met de noorderzon…en de verhuurder zit met de kosten van opknappen e.d.

  3. Mooi werk, hulde! Wat dan echt weer heel jammer is, is dat Print & Stitch op de hoek zijn etalages heeft dichtgeplakt met reclameteksten. Daarmee wordt direct het historische karakter weer tenietgedaan. Kan Woonstad daar niet iets aan doen?

    • De etalages en de voordeur van Print & Stich zijn bijna lachwekkend van lelijkheid. Een vlag op een modderschuit, zonde van het prachtige ambachtelijke herstelwerk.

  4. Prachtig! Geweldig initiatief en vakkundig uitgewerkt. De grondige aanpak ondersteunt bovendien zeldzaam wordend ambachtelijk werk. Ik wil voorstellen om meer van dergelijke projecten op deze manier uit te voeren. Hier wordt iedereen en de stad stukken gelukkiger van. Het zal wat meer kosten dan standaard (anonieme) nieuwbouw. Maar de toegevoegde waarde van deze pareltjes leveren veel meer op dan alleen een dak voor de bewoners.
    Wat dat betreft is de keuze bij het aanstaande referendum duidelijk: hier had ook een tegen minimum-kosten betonnen flat voor minima gebouwd kunnen worden. Zoals je helaas veel op andere plaatsen in de stad ziet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in