Station Rotterdam Centraal beste gebouw 2015

0
3874

Rotterdam Centraal

Centraal Rotterdam beste gebouw van 2015

Het nieuwe station Rotterdam Centraal is donderdag 21 mei 2015 gekozen tot Beste Gebouw van het Jaar 2015. De vakjury onder leiding van Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes noemt het complex een ‘spoorkathedraal van de 21e eeuw’, een ‘moderne overstapmachine’ en de ‘Grande Entrée die de stad zo lang ontbeerde’.

De Bond van Nederlandse Architecten (BNA) kiest elk jaar het beste gebouw van Nederland. In architectuurkringen geldt het als een van de belangrijkste prijzen. De keuze voor Rotterdam CS was unaniem. Van de 120 inzendingen werden 9 gebouwen geselecteerd waaronder De Markthal in Rotterdam van architectenbureau MVRDV.

Centraal Station LED scherm

De publieksprijs ging naar High Tech System Park Hengelo, een fabriekscomplex dat door architecten getransformeerd wordt tot een groene campus.

De jurykeuze voor dit grote stationsproject markeert een ontwikkeling waarin de architectuur rond het spoor steeds meer aandacht krijgt. Minder dan vroeger is het station het domein van techneuten en logistieke processen. Beleving en esthetiek wegen zwaarder. De hal van het Rotterdamse station, schrijft de jury, ‘is ook een publiek interieur, waar winkels en horeca op smaakvolle wijze zijn ingepast, en met tal van plekken waar reizigers kunnen neerstrijken’.

Het station, het plein en de ondergrondse fietsenstalling van in totaal 46 duizend vierkante meter vloeroppervlak is ontworpen door Team CS, een gelegenheidscoalitie van de architectenbureaus MVSA Meyer van Schooten Architecten, Benthem Crouwel en West 8. Aan het project is bijna tien jaar gebouwd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in