Meer sfeer op het Schouwburgplein

5
4420

Aan het Schouwburgplein in Rotterdam  wordt gewerkt om de verblijfskwaliteit en de bruikbaarheid van het plein te verbeteren. De vloer van het plein bestaat voor een groot oppervlak uit onhandige gladde stalen platen met kleine gaten erin. De platen maken gedeeltelijk plaats voor meer sfeervolle houten vloeren. Ook de bestaande houten vloeren worden vervangen. De epoxyvloer voor de Pathé bioscoop is recent herstelt wat de kans op glijpartijen kleiner maakt. Op het plein zijn in natuurstenen vlakken nieuwe fonteinen geplaatst.

De 35 centimer hoge vloer van het Schouwburgplein was door de weinige opgangen altijd moeilijk bereikbaar. De nieuwe bredere opgangen verbeteren de toegankelijkheid van het plein. Er komt nog meer groen, betere verlichting en betere terrassen rondom het plein. In totaal is er € 3,2 miljoen uitgetrokken om het plein aantrekkelijker en toegankelijker te maken.

Het Schouwburgplein is ontworpen door landschaparchitect Adriaan Geuze, bureau West 8. Het plein is in 1996 gerealiseerd. Ook de huidige vernieuwing is door West 8 ontworpen.
Meer informatie en impressies >

5 REACTIES

 1. Ja een schande, en ook die vreselijk lelijke Pathe bioscoop die de prachtige Doelen van Kraaijvanger ( een zeer bijzonder concertgebouw met internationale allure.

  Er zijn een aantal schandes in onze stad, laat ik beginnen met zwarte lijst:

  – de hak van Weber aan de kop van de Leuvehaven
  – de zwarte dozen van (ver)Quist aan het ENIGE gotische bouwwerk dat Rotterdam bezit de ST Laurens
  – idem aan de andere van de kerk, waar architectuur van een laag allooi mijn zijn REET naar de St Laurens staat
  – Schouwburgplein met zijn onsamenhangende architectuur en beleving (pathe bioscoop)

  Een top 10 van architectonisch e stedebouwkundige schandes, misschien een ‘leukk’ idee?

  mvg

  Jan

 2. Ook ik ben het volledig met Jan eens. Ik ken geen plein in Nederland dat killer en onaantrekkelijker is dan dit plein. Ook de aankleding slaat nergens op. Wie verzint zulke lelijke beweegbare lantaarnpalen. Als ik met buitenlanders in Rotterdam kom loop ik met een grote boog om dit plein heen. Vreselijk.

  • Inderdaad ook volledig eens met Jan. Duidelijk voorbeeld van een ontwerp waarbij niet is uitgegaan van de wensen van gebruikers. Jammer.

 3. “Ontworpen” door Adriaan Geuze haha.
  Ik kan me echt niet voorstellen dat er een willekeurige Nederlander is (dus zonder Bouwkunde studie) die een lelijker plein zou kunnen ontwerpen.
  Adriaan: Geloof me, je hebt echt het verkeerde vak gekozen!!!

  Misschien is de gemeente overigens nog wel gekker om voor de aanpassing weer die man in te schakelen.
  Wat een koud en ongezellig plein.
  Waarom niet veel meer groen, dan maakt het toch altijd mooier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in