Sloop woonblokken Gerdesiaweg

0
5087

De woonblokken met 114 woningen aan de Gerdesiaweg, Van de Leckestraat en Marinus van der Stoepstraat in Kralingen worden definitief gesloopt. Wooncorporatie Woonstad Rotterdam gaat de verouderde en bouwtechnisch slechte woningen slopen. Hiervoor in de plaats komen 180 nieuwbouw woningen waarvan 130 met een sociale basis huur en 50 huurwoningen in de vrije sector. De huidige bewoners kunnen met voorrang terugverhuizen naar de nieuwbouw. De sloop en nieuwbouw start in 2024.

Woonstad gaat de woningen slopen, omdat de goedkoop gebouwde panden na een levensduur van 70 jaar op zijn. De gebouwen zijn in 1949 tijdens de wederopbouw snel gebouwd met goedkope materialen. De gebouwen zijn zeer gehorig, het dak lekt en de gevel is – onder de beplating – ernstig beschadigd. Ook is de indeling van de woningen gedateerd. Vanwege de slechte bouwkundige kwaliteit van de gebouwen en woningen is renoveren te duur. 
Meer op Woonstad Rotterdam.

Woonblokken van architecten Meischke & Schmidt, woonblok rechts met buitenisolatie wordt gesloopt.

De blokken aan de Gerdesiaweg zijn kort na de oorlog gebouwd. Het gebied was gebombardeerd en lag binnen de brandgrens van mei 1940. In het Basisplan voor de Wederopbouw werd de Gerdesiaweg bestemd als een brede groene laan met etage woningen. Aan de Noordzijde kwamen vier moderne woonblokken. De woonblokken aan de westzijde van de Frits Ruyslaan werden ontworpen door de modernistische architecten Brinkman & Van den Broek. Deze woningen staan op de monumentenlijst. De woonblokken aan de oostzijde werden ontworpen door de meer behoudende architecten Meischke & Schmidt. Hiervan worden er nu een aantal gesloopt.

Gerdesiaweg 1970 – foto Gemeente Archief Rotterdam

In 1984, ten tijde van de stadsvernieuwing, zijn de twee blokken tussen de Weteringstraat en de Marinus van der Stoepstraat voorzien van aluminium kozijnen met dubbel glas en een zogenaamde na-isolatie van de buitenmuren met gekleurde platen. 

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

gerdesiaweg woonstad 51.926537, 4.503395 Gerdesiaweg Woonstad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in