Renovatie Spoorpunt

0
12998

De Spoorpunt aan de Hofbogen in de wijk Bergpolder Rotterdam is herontwikkeld en gerenoveerd tot woningen. ERA Contour heeft met Eén Blok Stad in het karakteristieke woonblok de Spoorpunt 18 casco-gerenoveerde woningen voor zelfbouwers gerealiseerd. Het ontwerp van de herontwikkeling van de Spoorpunt is van Putter en Partners architecten in opdracht van Woongold. Begin 2019 is De Spoorpunt opgeleverd.

Ontwerp herontwikkeling Spoorpunt

Het ontwerp van Putter Partners Architecten kwam mede tot stand door verrassende inzichten van de kopers opgehaald in de klantenpanels. Het karakter van Spoorpunt is terug te zien in de gevel, de woningentrees en het ritme, die samen met de indeling en afmetingen van de kozijnen behouden zijn. In het nieuwe ontwerp zijn alle kozijnen volledig vernieuwd en voorzien van dubbele beglazing. De voordeuren zijn aangepast aan de jaren ’30 stijl. Daarnaast is het metselwerk gereinigd en gerenoveerd. Voor meer licht en ruimte zijn er Franse balkons toegepast in de vorm van vergrote raampartijen aan zowel de voor- als achterzijde.

Spoorpunt eenblokstad impressie

De Spoorpunt bestaat uit 18 ruimtelijke casco-appartementen. Alle van verschillende afmetingen en met diverse mogelijkheden voor de bewoners om de woning in te delen en af te bouwen naar hun eigen woonwensen. De acht appartementen in de punt wordt ontsloten door een nieuw gemeenschappelijk trappenhuis. Op het dak is een gemeenschappelijk dakterras gecreëerd.

Woningblok Spoorpunt

Het woningenblok Spoorpunt aan de Insulindestraat 208-224 in de wijk Bergpolder in Rotterdam Noord is gebouwd in 1922. Het was de trots van de wijk maar het was sinds de jaren 90 niet meer bewoond en al geruime tijd dichtgetimmerd.

Spoorpunt Rotterdam

Het woonblok bestaat uit negen panden van elk vijf bouwlagen hoog.  Aan de achterzijde variëren de panden in diepte. Tussen het voormalige Hofpleinlijn en het blok bevindt zich een relatief kleine wigvormige buitenruimte. Hier aan grenzen de bedrijfsruimten van de Hofbogen onder het spoor. De naam Spoorpunt is afgeleid van de plattegrond, een driehoekig blok met aan de smalle zijde het woningenblok, en de ligging vlak naast de voormalige Hofpleinlijn.

Masterplan Spoordriehoek

In het masterplan 2011 had Vestia hoogbouw op de plaats van de Spoorpunt gepland. De gemeente, de eigenaar van het pand, heeft na de corporatiecrisis de ontwikkeling zelf weer opgepakt. In januari 2016 is het gebouw verkocht aan ERA Contour in een veiling die werd georganiseerd met de voorwaarde tot renoveren en transformeren van het gebouw naar een woonbestemming.