Standbeeld Erasmus Rotterdam

0
11519

Erasmus standbeeld

Standbeeld Erasmus

Het standbeeld van Desiderius Erasmus (1467-1536) op het Grotekerkplein aan de voet van de Grote of Sint Laurenskerk in Rotterdam is het oudste standbeeld van Nederland. Het bronzen standbeeld van Hendrick de Keyser stamt uit 1622 en is een Rijksmonument.

Geschiedenis standbeeld Erasmus

Het door Hendrick de Keyser ontworpen standbeeld van de internationaal vermaarde geleerde Erasmus was het vierde beeld van Erasmus in Rotterdam in de periode 1549 tot 1622. In 1616 nam Rotterdam op aanraden van Hugo de Groot die van 1613 tot 1618 Pensionaris van Rotterdam was, het besluit om een koperen beeld van Erasmus te laten maken. Het door Hendrick de Keyser ontworpen beeld werd gegoten in de geschutgieterij in de Hoogstraat. Bij de dood van de Keyser in 1619 was het beeld nog niet klaar. Zijn zoon Pieter de Keyser voltooide het beeld. Op 30 april 1622 werd het standbeeld op de Grote Markt geplaatst. Het
standbeeld was in de 17e en 18e eeuw in heel Europa een bezienswaardigheid.

Plaatsen van het standbeeld Standbeeld Erasmus Grote markt

Het standbeeld overleefde het bombardement van 14 mei 1940. Het werd vlak daarna overgebracht naar Museum Boymans van Beuningen waar het op de binnenplaats veilig werd begraven. Na de bevrijding werd het beeld opgegraven en geplaats op de Coolsingel voor het HBU-gebouw. Sinds 1964 staat het op zijn huidige plaats op het Grotekerkplein.

Volgens een oud verhaal zal Erasmus een blaadje van zijn dikke boek omslaan als hij de klok van Laurenskerk hoort slaan.

Erasmus (28 oktober 1466 – 12 juli 1536)

Desiderius Erasmus, geboren in Rotterdam, is al sinds zijn leven de beroemdste Rotterdammer. De internationaal vermaarde geleerde en humanist was een onecht kind van een Goudse priester. Voor de bevalling reisde zijn moeder af naar Rotterdam. Zijn geboorte huis stond in de Nauwe Kerkstraat. Vier jaar na zijn geboorte verhuisde Erasmus terug naar Gouda, maar tijdens zijn leven hield hij zijn geboorteplaats in ere door Roterodamus  (Rotterdam) aan zijn naam te koppelen. Meer over Erasmus www.erasmus.org.

Architect Hendrick de Keyser (1565-1621)

Hendrick de Keyser is de belangrijkste Noord Nederlandse architect en beeldhouwer van zijn tijd. Hij kwam uit een Utrechts beeldhouwers- geslacht. Hij kreeg een internationale studie beeldhouwen en architectuur in Amsterdam. Hier werd hij in 1595 stadsarchitect en stadssteen- houwer. Bekende werken van zijn hand zijn de Westerkerk, de Zuiderkerk en het Huis met de Hoofden in Amsterdam en het praalgraf van Willem van Oranje in Delft. Naast het standbeeld van Erasmus ontwierp hij in Rotterdam ook de houten spits die in 1619 de toren van de Laurenskerk bekroonde.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:

Functie:
Architect:
Realisatie:
Monumentnr:
Standbeeld Erasmus
Rijksmonument
Grotekerkplein
Stadscentrum
Beeld
Hendrick de Keyser
1622

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Standbeeld Erasmus 51.921245, 4.484224 Standbeeld Eramus

 

Foto’s

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”standbeeld Erasmus”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in