Station Hofplein – Hofbogen Rotterdam

0
5908
Station Hofbogen Pena architecture

Hofbogen – Station Hofplein

Station Hofplein, onderdeel van de Hofbogen, bevindt zich aan de Raampoortstraat en Katshoek in Rotterdam Noord. Het voormalige kopstation van het 1,9 km spoorviaduct van de Hofpleinlijn, een rijksmonument uit 1908, is in de periode 2009 – 2015 volledig gerestaureerd. Onder het station zijn 17 bogen in twee fases getransformeerd tot een hotspot met winkels en horeca. Het dak van het station wordt ingericht als evenementen terrein.

Opening Hofbogen

Op 18 juni 2015 werd De Hofbogen officieel geopend. In fase 2 werden 10 boogruimtes gerenoveerd en de hele gevel tot aan heer Bokelweg werd gerestaureerd. Daarnaast werd het dak waterdicht gemaakt en voorbereid op de toekomstige dakinrichting. Zeven nieuwe ondernemers hebben hun deuren geopend in de nieuwe opgeknapte bogen. In 2011 werd de eerste fase van 7 bogen geopend onder de naam Mini Mall, naar het ontwerp van Pena Architecture.

Op 20 juni 2015 was de opening van de Luchtsingel, de houten luchtbrug die hiermee werd aangesloten op het dak van Station Hofplein. Na de zomer van 2015 wordt gestart met de inrichting van het dak van de station als evenementen terrein.

Luchtsingel Arial
Station Hofplein (links) en de gele houten Luchtsingel naar het Schieblock

Culinaire hotspot

Station Hofplein is een bijzondere, inspirerende plek met nieuwe enthousiaste ondernemers. Een plek waar zowel Rotterdammers als internationale bezoekers zich dagelijks te goed kunnen doen aan mode, muziek, kunst, design, lifestyle en lekker eten. Bekende zaken in Station Hofplein zijn: Bird, restaurant De Jong, sterren restaurant FG Foodlabs en Lokaal Espresso. Hier meer over de ondernemers.

Renovatie Station Hofplein

In juni 2009 is gestart met een grootschalige betonherstel van de eerste zeven bogen (Fase 1). In de bogen zijn verschillende verhuurbare units (variërend van 30 m2 tot 300 m2) gegroepeerd rondom een gezamenlijk binnenterrein. De meeste units zijn zowel vanuit het binnenterrein als de straatzijden (Raampoortstraat en Katshoek) te bereiken. De units zijn voorzien van transparante puien waardoor er een maximale wisselwerking ontstaat tussen de activiteiten die binnen het gebouw plaatsvinden en het straatleven. Begin september 2011 opende de Mini Mall. De nieuwe naam van de bogen van fase 1 en 2 is Station Hofplein, een naam die beter de lading dekt. Het verwijst naar het voormalige station en de rijke historie.

Station Hofplein geschiedenis

Het 1,9 km lange viaduct vormde het begintraject van de Hofpleinlijn, een 28,5 kilometer lange spoorlijn die Rotterdam via Schiebroek, Rodenrijs, Berkel, Pijnacker, Nootdorp en Voorburg/Leidschendam met Den Haag en Scheveningen verbond. Nooit eerder bouwde men een luchtspoor met een overspanning van 1,9 kilometer lang die geheel was opgetrokken uit gewapend beton. In 2002 werd het gehele Hofpleinviaduct aangewezen tot Rijksmonument.

Station Hofplein cafe-restaurant Loos

Het Station Hofplein (1909 – 1940) maakte deel uit van het integrale ontwerp van het Hofpleinviaduct. Het ontwerp van de Rotterdamse architect J.P. Stok Wzn. was aan het vooroorlogse Hofplein gesitueerd. In het station met de halfronde gevel was niet alleen de ontvangsthal en de kaartverkoop voor de Hofpleinlijn gevestigd, maar ook het beroemde café-restaurant Loos. In 1940 werd het station bij het bombardement op Rotterdam verwoest.

Station Hofplein Sybold van Ravesteyn

Na de oorlog werd een nieuw Station Hofplein (1956 – 1990) ontworpen door architect Sybold van Ravesteyn. De spoorbouwmeester ontwierp ook het station Bergweg aan de Hofpleinlijn het het voormalige Rotterdam Centraal Station (1955 – 2010). Door de aanleg van de Willemsspoortunnel werd het station in 1990 gesloopt.

Projectgegevens

Naam: Station Hofplein
Status: Gerealiseerd
Adres: Katshoek, Raampoortstraat
Deelgebied: Noord, Agniesebuurt
Categorie: Horeca, transformatie
Architect: Pena Architecture
Opdrachtgever:
Hofbogen B.V.
Start bouw:
2010
Realisatie: 2015

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Station Hofplein 51.926637, 4.478709

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in