STC Scheepvaart en Transport College

0
318

STC

Scheepvaart en Transport College Lloydpier

Het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam is een school voor VMBO, HBO en kenniscentrum voor de maritieme wereld. Het 70 meter hoge gebouw met opvallende architectuur en geblokte gevel is ontworpen door de architecten Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk. Het gebouw met adres Lloydstraat 300 ligt aan de Maas in het Lloydkwartier,  een voormalig havengebied dat ontwikkeld is tot woon- en werkgebied.

Gebouw ademt zeevaart uit

De studenten van het Scheepvaart en Transport College worden in het hele gebouw en haar omgeving geconfronteerd met transport, haven en scheepvaart. Zowel door de lokatie als door het gebouw welke al deze facetten uit ademt. De vorm van het gebouw, de vorm en materiaal gebruik van de banken in de openbare ruimten, de tafels in de kantine met de print van scheepskaarten, patrijzen in de deuren van de college zalen, aan alles is gedacht. Scheepvaart & Transport College 3

Toonaangevend kenniscentrum

Het Scheepvaart en Transport College is wereldwijd het toonaangevende kenniscentrum voor de maritieme wereld. Het is de grootste en meest gespecialiseerde school op het gebied van scheepvaart en logistiek.

In het gebouw bevinden zich educatieve ruimte, kantoren en openbare ruimte. In de onderwijstoren heeft het vmbo de onderste lagen, het hbo zit erboven en de bijscholing voor de beroepswereld zit bovenin het gebouw. Een route van roltrappen leidt de studenten de weg van de centrale hal beneden door het gebouw naar de conferentie zaal met haar glazen gevel in de top.

Het gebouw bestaat uit een vrijwel rechthoekige kern, een toren van zestien bouwlagen, waaraan boven en onder een sculpturale uitbouw is aangebracht. De onderbouw van drie lagen bevat algemene functies als de entree, de centrale hal, een tentoonstellingsruimte, sportzalen, een grote kantine, een café en een boekshop en verder de werkplaatsen en de simulatieruimtes. De studentenkantine heeft een terrasvorm met een vloer en een dak, die oplopen, en een groot raam richting de rivier. Onder de onderbouw liggen nog twee parkeerlagen en een fietsenstalling. De uitbouw bovenin bevat een collegezaal, wat in de tapse vorm tot uitdrukking komt. Deze zaal voor 350 personen heeft een groot raam aan de westkant met uitzicht over de havens. De zaal is ook als congresruimte bruikbaar.

Scheepvaart & Transport College 4

Dambord patroon

De gevel bestaat uit een dambord patroon van blauwe en witte geprofileerde aluminiumpanelen of glas. Achter geperforeerde aluminiumpanelen zitten ramen verborgen, die open kunnen. De elementen zijn 3,60 bij 3,80 meter. De robuuste gevel doet denken aan containers.

Projectgegevens

Naam: Scheepvaart en Transport College (STC)
Status: gerealiseerd
Adres: Lloydstraat 300
Deelgemeente: Delfshaven
Categorie: Onderwijsgebouw
Architect: Neutelings Riedijk
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie: september 2005

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

STC Lloydkwartier 51.901664, 4.460964 STC Lloydpier