Thalia Rotterdam

0
2315

Thalia

Thalia Rotterdam, voormalige bisocoop

Thalia op de hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan in Rotterdam is een voormalige bioscoop die in 1955 is gebouwd in opdracht van Tuschinski. In 2010 kreeg het wederopbouw gebouw Thalia de status van Rijksmonument. Tegenwoordig is in het gebouw Café Beurs Rotterdam en uitgaansgelegenheid Villa Thalia gevestigd.

Na de oorlog wordt het centrum van Rotterdam opnieuw opgebouwd. De bioscoop neemt nog een belangrijke plaats in in het uitgaansleven. In de omgeving van de Kruiskade vestigden zich de bioscopen Lumière, Corso en Thalia.

Architectuur Thalia

De subtiel gebogen gevel van Thalia volgt de lichte knik die de Kruiskade op die plek maakt. Bijzonder is de openheid van de ingangspartij, die sterk contrasteert met de geslotenheid die de functie van het gebouw met zich meebrengt. Het fraai afgewerkte gebouw herbergt een waaiervormige zaal met 800 stoelen. Een dergelijke zaalvorm is de meest ideale, vanwege het goede zicht op het scherm. Geheel in de traditie van Tuschinki’s filmbedrijf, de opdrachtgever van de bisocoop, is Thalia rijkelijk voorzien van kunst en hoogwaardige interieurarchitectuur. De gevel werd gedecoreerd met het plastiek ‘Zwevende vrouw’ van beeldhouwer C. Kneulman.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Monument:
Bioscoop Thalia
Rijksmonument
Kruiskade 31
Centrum
Recratie
J.P.L. Hendriks, W. van de Sluys, L.A. van de Bosch
Tuschinski
1953
1955

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Thalia Rotterdam 51.923067, 4.476266 Thalia

 

Foto’s Thalia Rotterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here