Urban Hotspring

0
2542

Urban Hotspring 1

De Urban Hotspring

Een drijvend zwembad in de Rijnhaven tussen schepen, kranen en wolkenkrabbers, dat is het plan van de Urban Hotspring. Op twee drijvende duwbakken komen een café restaurant, zalen, tuin, terrassen, sauna’s, hottub, kikkerbad en een enorm zwembad, op een ponton ernaast een stadsstrand. Het zwemwater zal zijn verwarmd en een lichtgewicht overkapping zal er voor zorgen dat ook bij slecht weer kan worden gezwommen. De Urban Hotspring is één van de zeven finalisten in het stadsinitiatief 2013. Het initiatief en ontwerp is van architect Iris de Kievith

De duwbakken die het casco van de Urban HotspringUrban Hotspring rijnhaven vormen zijn twee standaard formaat duwbakken van 76 bij 11 meter; één voor het zwembad en één voor het café restaurant en de zalen. Dit formaat duwbak heeft een laadruimte van wel 4 meter diep, wat ruimte genoeg geeft voor een ruime verdieping benedendeks. Het zwemwater wordt verwarmd met een lokale warmtebron en op een natuurlijke manier behandeld.

Het zwembad
Een groot zwembad van 32 x 10 meter en maximaal 2 meter diep; met beweegbare bodem wat nodig is om voor diverse groepen te kunnen programmeren: zowel leszwemmen voor kinderen, revalidatiezwemmen, ouderen (te bereiken via verzekeraars) een training waterjoga of vrijzwemmen voor volwassenen die niet hun tenen willen stoten. Ondersteunende voorzieningen zoals 2 sauna’s en 2 dompelbaden en een kikkerbad. EHBO ruimte is aan het dek, net als een bar voor sappen en goede koffie

Het cafe restaurant
Het gratis toegankelijke café-restaurant is georiënteerd op de zon; de noordzijde is meer gesloten en extra goed geïsoleerd en de zuidzijde is voorzien van veel glas, wat natuurlijk uitzicht geeft op het zwembad en de terrassen. Dit café–restaurant met 75 zitplaatsten op 175m2 geeft uitzicht op het zwembad en haven, en via grote schuifpuien kom je op het terras. Voor meer informele bezoeken is een leestafel, wireless internet. Keuken en opslag zijn benedendeks. Benedendeks zijn eveneens twee zalen van 100 en 200m2 en patio van 250m2.

Prijzen Urban Hotspring
Urban Hotspring moet voor iedereen toegankelijk worden. Een entreekaartje voor het zwembad zal €6,- gaan kosten meldt het projectplan. De gemiddelde toegangsprijs van een zwembad in Rotterdam ligt tussen de €3,50 á €4,20. In de Urban Hotspring is meer te beleven dan een gewoon zwembad, waarvoor iets meer betaald mag worden. Om bezoekers met een klein inkomen toegang te geven worden afspraken gemaakt met de deelgemeente en Rotterdampas.

In de exploitatie van het zwembad uitgegaan van 63.000 bezoekers per jaar. Steden als Berlijn, Wenen, Kopenhagen en Antwerpen bewezen eerder al de aantrekkingskracht van hun badboten.

Rijnhaven showcase drijvend programma
De gemeente Rotterdam heeft de Rijnhaven aangewezen als showcase van innovatief ‘permanent multifunctioneel drijvend programma’. Om tot deze herontwikkeling te komen organiseert de gemeente vanuit Projectbureau Stadshavens medio 2013 een internationale uitvraag, waarbij de verwachting is dat de realisatie nog zeker 2 jaar duurt. De gemeente heeft dan ook besloten kleinschalige tijdelijke projecten, zoals de Urban Hotspring, in dit gebied in te zetten om de ontwikkelingen van de langere termijn vast aan te jagen, gedurende een termijn van 5 jaar plus garantie op nog eens 5 jaar op een andere -nader te bepalen- plek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in